Het rijbewijs voor het rijden met een camper

Een camper is een stuk groter en zwaarder dan een auto. Met een gewoon autorijbewijs (B-rijbewijs) mag je in een camper rijden, maar de camper mag dan maximaal 3500 kg wegen. In deze blog leggen we je zoveel mogelijk uit wanneer je welk rijbewijs nodig hebt. Lees ook de blog; Het gewicht als je een camper wilt kopen.

Rijbewijs B - Autorijbewijs

Met het rijbewijs B mag je met een camper rijden tot een maximaal toegestane massa van 3500 kg. Dit B rijbewijs is ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen. Op het kentekenpasje staat het maximale gewicht van het voertuig (F.2). Bij een camper staat het maximale gewicht ook op het type-plaatje in de deur. Als hier dus 3500 kg (of minder) staat mag je met je B-rijbewijs (auto-rijbewijs) het voertuig besturen. Mits ze niet zijn ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen natuurlijk. 

Met de maximale toegestane massa wordt het totale gewicht van het voertuig inclusief de belading (personen, bagage, etc.) bedoeld. Dus als je met een camper op pad gaat dan mag het totale gewicht niet meer zijn dan maximaal 3500 kg inclusief inzittende en alle bagage. Nu is het zo dat de meeste jonge campers een zwaarder chassis hebben en een gewicht tot 3650 kg zeker kunnen dragen. 

Binnen het B-rijbewijs heeft men ook de bevoegdheid voor het besturen van een voertuig met een aanhangwagen. Daarvoor gelden twee voorwaarden: 
-    De totale massa van de aanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 750 kg.
-    De aanhangwagen (geladen) mag zwaarder zijn dan 750 kg mits de aanhangwagen niet zwaarder is dan de ledige massa van het (trekkende) voertuig. Daarbij mag de totale massa van de combinatie niet meer zijn dan 3500 kg.

Rijbewijs C – Groot rijbewijs 

Een groot rijbewijs heb je nodig als je met een voertuig wilt rijden met een totale massa zwaarder dan 3500 kg. Ook met een C rijbewijs mag je maximaal 8 personen vervoeren. Je mag een aanhangwagen aan een voertuig van deze zwaarte koppelen maar de aanhangwagen mag een maximale massa hebben van 750 kg. 


Rijbewijs C1 – Light versie

Voor campers zwaarder dan 3500 kg en tot 7500 kg is een C1 rijbewijs voldoende. Dit wordt ook wel de light versie genoemd van het C rijbewijs. Als je een groot rijbewijs hebt gehaald heb je automatisch ook je C1 rijbewijs. 

Medische keuring of gezondheidsverklaring

Als je een camper hebt die zwaarder is dan 3500 kg dan moet je om de 5 jaar een medische keuring doen. Wijzigt je medische situatie tussentijds dan moet je opnieuw een medische keuring laten doen. Bij het halen over verlengen van een groot rijbewijs is een gezondheidsverklaring vereist. 

Het CBR verstrekt de gezondheidsverklaring digitaal. Deze verklaring is gemakkelijk in te vullen en op te sturen. Hiervoor heb je wel de DigiD nodig. 

Er worden verschillende termen gebruikt bij het definiëren van het gewicht. Hieronder een uitleg van deze termen. 

Massa ledig gewicht
    - Enkel het gewicht van het voertuig. De overheid hanteert de volgende norm: gewicht massa     rijklaar minus 100 kilo = massa ledig gewicht.

 Massa rijklaar 
    - Dit is het gewicht van het voertuig in rijklare toestand oftewel onbeladen. Met onbeladen     wordt bedoeld: inclusief koelvloeistof, brandstof (90%), smeermiddelen, reservewiel (indien     montage door fabrikant), gereedschap en de bestuurder (75kg). (G op het kentekenpasje)

Maximale laadvermogen
    - Het maximale gewicht van de bagage en personen die je mee mag nemen. De toegestane     maximale massa minus de massa rijklaar is het maximale laadvermogen. 

Toegestane maximale massa
   - Het maximale toegestane gewicht van het voertuig (F.2 op het kentekenpasje).