Het gewicht als je een nieuwe camper wilt kopen

Als je een nieuwe camper koopt met een B-rijbewijs moet het gewicht van de camper onder 3500 kg blijven. In deze blog leggen we uit hoe je zelf een inschatting van het gewicht kan maken. 

Wil je dat jouw nieuwe camper inclusief complete belading (kleding, watertanks, tafels, stoelen, fietsen, proviand) en medepassagiers onder 3.500 kg blijft? Lees ook de blog; Het rijbewijs voor het rijden met de camper, hierin worden alle termen over het gewicht uitgelegd. 

Campergewicht onder de 3500 kg

Een camper is geschikt voor het B-rijbewijs als het rijklaar gewicht en de maximale toegestane massa onder de 3500 kg is. Ook een camper met een rijklaar gewicht van 3450 kg en een maximale toegestane massa van 3500 kg zou goedgekeurd kunnen worden. Echter is in deze situatie je laadcapaciteit veel te weinig en tevens niet haalbaar. De stelregel dat er minimaal 75 kg per geregistreerde zitplaats tussen het rijklaar gewicht en de maximaal toegestane massa moet zitten wordt wel eens toegepast. Er is nog geen wettelijke basis voor het rijklare gewicht.

Een soort basisregel die je kan volgen is dat het ledig gewicht over het algemeen niet heel veel meer dan 2800 kg mag zijn. Bij een ledig gewicht van 2800 kg kan je gemakkelijk een luifel en een fietsenrek laten monteren. Kies je voor meer geavanceerde opties en accessoires zoals een levelsysteem, dakairco en/of een zonnepaneel dan zul je rekening moeten houden met het gewicht. De camper moet immers onder de 3500 kg blijven. Hierbij een klein voorbeeld:

Rekenvoorbeeld
Ledig gewicht: 2800 kg
Passagier 2: 75 kg
Rijklaar gewicht: 185 kg
Bagage: 160 kg
Opties/Accessoires: 280 kg (afhankelijk van de opties die je kiest)
Totaal gewicht: 3.500kg

Rijklaar gewicht: bestuurder 75kg, 1 gasfles, brandstoftank 90% vol, watertank 100% vol in rijmodus, 1 stroomkabel, etc. 
Bagage: kleding, eten, fietsen, gereedschap, tafel, stoelen, etc.  

Gewicht van een tweedehandscamper

Ook als je een tweedehandscamper koopt, is het rijklare gewicht moeilijk te bepalen. Als je echt wilt weten wat je camper weegt nadat deze is ingepakt moet je de camper op een weegbrug zetten. Dan heb je het exacte gewicht. Op basis daarvan zou je in de toekomst ook makkelijker een inschatting kunnen maken van het gewicht van je camper.  

In de werkelijkheid zijn er maar weinig campers die rijklaar onder de 3500 kg blijven. De meeste jonge campers hebben een zwaarder chassis en kunnen een gewicht tot 3650 kg zeker dragen. Het is dan ook niet zo dat de veilig direct in het gedrang komt als je overbelading hebt. Daarnaast worden campers steeds zwaarder opgebouwd. Deze gewichtstoename komt door Europese wetgeving op het gebied van veiligheid en milieu. 

Overbelading voorkomen begint bij de aankoop. Vraag altijd na bij jouw dealer of onderzoek zelf wat het geschatte gewicht gaat zijn na het opbouwen van de opties. Bij een nieuwe camper wordt het de massa in rijklare toestand altijd aangegeven. Daarbij tel je het gewicht van de opties die de dealer opbouwt en je weet wat de maximale belading mag zijn van je camper.

Een tip: rij even naar een weegbrug als je de camper hebt opgehaald. Hierdoor weet je exact wat je nog aan gewicht mag toevoegen voor een gave camperreis.