Naar Friesland met de camper

Friesland wordt steeds populairder onder vakantiegangers, jaarlijks reizen er meer dan twee miljoen mensen af naar de provincie om hier een paar dagen te overnachten. Voor liefhebbers van natuur en cultuur is Friesland een geweldige vakantiebestemming, dit door haar natuur, stranden en historische dorpen. 

Mooi weer voor de boeg? Huur een camper en rijd naar Friesland! Wij zullen jou in dit blog informeren over alles wat je moet weten als je met de camper naar Friesland gaat.

Friesland

Camperplaatsen Friesland

In Friesland zijn in de warmere maanden talloze campings waar je een aantal dagen kunt overnachten. Wij hebben de beste campings op een rijtje gezet die allemaal hun eigen charme hebben. 

Camperplaats Appelscha

Als je van een groene omgeving houdt, is Camperplaats Appelscha een goede keus om te verblijven. Deze camping ligt direct aan het bos en dicht bij het centrum van Appelscha, de omgeving biedt een perfecte mogelijkheid om te wandelen en fietsen. De camping beschikt over alle basisvoorzieningen en biedt gratis wifi zodat een comfortabel verblijf gegarandeerd is.

Camping de Stjelp

Bij het dorp Oudega ligt de groene Camping de Stjelp, een rustgevende camping waar vele activiteiten in de buurt zijn. Zo kan je wandelen, fietsen, kanoën, scooteren of vissen. Ook ligt het nationale park ‘De Alde Feanen’ dicht bij deze camping, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. De camping beschikt over alle basisvoorzieningen zodat je er zeker van bent dat je niks te kort komt. Voor een actieve, maar rustgevende vakantie is Camping de Stjelp een perfecte keuze!

Camping de Kooi

Als je graag op een schiereiland wilt verblijven, is Camping de Kooi een fijne camping om te verblijven, deze bevindt zich op Terschelling. De camping ligt direct aan het natuurmonument de Kooibosjes, wat een leuke extra is voor natuurliefhebbers. Bij deze camping ligt een zwemgelegenheid die in de zomermaanden voor de nodige afkoeling kan zorgen. Naast alle basisvoorzieningen beschikt deze camping over een restaurant en gratis wifi. In het hoogseizoen worden er veel activiteiten georganiseerd gericht op gezinnen en kinderen. Een perfecte camping voor een gezinsvakantie!

Camping Old Huystra State

Op zoek naar een ruime en rustige camping dicht bij de kust? Dan is Camping Old Huystra State wat voor jou. Deze camping ligt in het noordoosten van Friesland en beschikt over alle basisvoorzieningen. De camping is een uitgangspunt van verschillende fietstochten en ligt dicht bij de Waddenzee en het Lauwersmeer. Ook ligt de stad Dokkum niet ver van de camping waar leuke winkels te vinden zijn. Als je op zoek bent naar rust is deze camping de ideale plek om te verblijven!

Camping de Domp

Als je graag dicht bij een stad overnacht, is Camping de Domp perfect, deze camping ligt namelijk midden in Sneek. De camping beschikt over alle basisvoorzieningen en biedt gratis wifi. Ook beschikt deze camping over een jachthaven waar je op verschillende kampeerplaatsen over de haven kijkt. Doordat de camping een jachthaven heeft is het ook mogelijk om je boot mee te nemen. Een ideale plek voor een vakantie aan het water!

Camper in Friesland


Bezienswaardigheden en activiteiten

In Friesland zijn talloze activiteiten te beleven, of je nu op zoek bent naar sport, avontuur of cultuur, er is voor ieder wat wils. We nemen je mee in de leukste activiteiten en bezienswaardigheden zodat jij je geen moment hoeft te vervelen!

Het water op

In Friesland is veel water en er zijn enorm veel vaarwegen. Een bekende plek om met de boot te varen zijn de Friese meren. Je kunt zelf deze wateren ontdekken door een boot te huren, maar je kunt ook op het water gaan met een rondvaart. Een typisch Friese manier om de wateren te ontdekken is via praamvaren, een platte boot voor ondiepe binnenwateren. 

Kade in Friesland

Fietsen

In Friesland is een breed scala aan fietsroutes voor zowel korte als lange afstanden. Je kunt je eigen fiets meenemen, maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om fietsen te huren. Zo zijn er normale fietsen, mountainbikes, e-bikes en bakfietsen te huur. Een van de bekendste routes om te fietsen is de fietselfstedentocht, hier ga je langs alle 11 steden van het bekende schaatsevenement. Omdat de route langer dan 200 km is, is het aan te raden om dit over verschillende dagen te verdelen en eventueel e-bikes te huren. Er zijn ook nog genoeg andere fietstochten die tussen de 40-50 kilometer zijn, voorbeelden hiervan zijn ‘Leven met water’ en ‘De drie pontjes rondom Sneek’.

Wandelen

In Friesland is veel natuur, daardoor zijn er ook veel wandelroutes door de prachtige landschappen. Er zijn korte en lange wandelroutes, zo zijn er al routes vanaf 3 kilometer. De langste route is de elfstedenroute die 200 kilometer lang is. Een aanrader vanuit ons is ‘Rondje Drents-Friese Wold', deze is 8,5 kilometer lang en daarom prima te lopen in een middag. Bij deze route loop je voornamelijk door de natuur. Een andere aanrader is ‘Adel in de Trywalden', deze route is iets langer, namelijk 9,5 kilometer. Bij deze route loop je zowel door de natuur als door dorpen.

Wadlopen

Een unieke ervaring is Friesland is wadlopen. Het houdt in dat je over de wadden gaat lopen bij laagwater, soms wordt hier overgestoken van en naar een waddeneiland zonder dat je hiervoor contact verliest met de bodem. Het water kan tot de borst komen te staan, maar zal niet hoger komen dan dit. Het is niet altijd mogelijk om te wadlopen, want de weersomstandigheden moeten hier geschikt voor zijn. Ook is het belangrijk om met een ervaren wadloper deze route af te leggen, want het is verboden om dit op eigen houtje uit te voeren.

Wadlopen in Friesland

Zeilen

Als je graag wilt leren zeilen, moet je in zuidwest Friesland zijn. Hier kan gezeild worden over de Friese meren. Er zijn hier veel plekken waar een zeilboot gehuurd kan worden, en ook zijn er mogelijkheden om lessen te volgen. 

Boerderij recreatie

Als je op zoek bent naar een leuke en unieke activiteit voor de hele familie, dan zit je bij boerderijrecreatie op de goede plek! Er zijn hier verschillende activiteiten te beleven zoals escaperoom, koe knuffelen, fierljeppen, klompengolf, spijkerslaan, voetgolf, bijlwerpen en nog veel meer. 

Steden bezoeken

In Friesland zijn meerdere steden te bezoeken waar veel winkels en restaurants te vinden zijn. Zo zijn Leeuwarden, Sneek en Drachten leuke steden om een middag te spenderen. Als je graag de drukte opzoekt zijn deze steden aanraders om te bezoeken.

Waddeneilanden

Als je van de natuur houdt, dan is een bezoek aan een van de waddeneilanden een must. Hier vind je prachtige dijken en stranden die je wandelend kan ontdekken. Ook is het mogelijk om fietsen te huren om de eilanden sneller te ontdekken. Door het gebruik van de veerdiensten is het gemakkelijk om je over de waddeneilanden te verplaatsen.

Vuurtoren in Friesland

Nationaal park de Alde Feanen

Dit nationaal park is een adembenemend park met open water, moerasgebied en bloemrijke grasvelden. Het park is een echte must voor mensen die dol zijn op de natuur. Het park is op verschillende manieren te ontdekken. Zo zijn er verschillende fiets en wandelroutes door het park. 

Met de camper naar Friesland

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips en ben je overtuigd om binnenkort een bezoek aan Friesland te brengen. Het enige wat je nu nog te doen staat is het plannen van de reis. Heb je hier nog een camper voor nodig? Dit kan bij ons! Bekijk ons actuele aanbod van de te huren campers. Wij wensen je alvast een mooie reis toe!

Ben je van plan vaker op pad te gaan met camper in Nederland? Lees dan ook de blogs over gratis camperplaatsen in Zeeland of de 10 mooiste camperplaatsen in Nederland.