Een camperreis door Griekenland

Heb je tijd genoeg? Dan is Griekenland echt een topbestemming. Het is een eindje rijden maar een prachtig land. Om wat tijd te besparen kun je ook de boot vanuit Italië naar Griekenland pakken. Griekenland kent hele hete zomers dus het voorjaar en najaar zijn ideaal voor een bezoekje.

Overtocht met de boot (Italië – Griekenland)

Het beste maak je de overtocht van Italië naar Griekenland met de camper op de boot. Je bespaart dan flink wat kilometers en je kunt lekker ontspannen op de boot. Vanuit Italië zijn er 3 havens om de overtocht te maken: Venetië, Ancona en Bari. Je kunt de boot nemen naar Igoumenitsa, Noord-Griekenland of naar Patras, een stad in het noorden van Peloponnesos. Je kunt de ferry het best boeken via Direct Ferries.

Ben en Lies van Acht zijn 5 weken naar Griekenland vertrokken met de camper. Zij vertelde ons alles over hun prachtige reis.

De ervaringen van Ben en Lies

De route begint met drie stops voordat de haven van Ancona (Italië) bereikt wordt. De eerste stop vanuit Brabant is Camping Loreleyblick in Sankt Goar. Deze camping ben je al vaker tegengekomen in onze blogs. Echt een prachtige camping aan de Rijn vlakbij Koblenz (2,5 uur rijden vanuit Brabant). Als je wat later op de dag vertrekt is dit een prima afstand om diezelfde dag nog een plekje uit te zoeken op de camping en een flesje wijn open te draaien voor je camper. De vakantie is immers al begonnen vanaf het moment dat je vertrekt dus dan kan je mooi aan het einde van de dag proosten op de vakantie!

De tweede stop is op een camperplaats in Zwitserland. Een snelle stop enkel om te overnachten en de volgende dag weer door te rijden naar Italië. Een camperplaats bij een brandweerkazerne in Willesau, in de buurt van Luzern,  Zwitserland. Een prima overnachtingsplaats voor weinig geld.

Daarna zijn we doorgereden naar Camping Parco al Po, in Cremona Italïe. Een ontspannen stop op een leuke camping. Onderweg naar onze volgende camping bij de boot zijn we even gestopt bij de markt in Senigallia.

De laatste stop voordat we op de boot gaan is op de camping Mar y Sierra. Camping Mar y Sierra ligt op een uurtje rijden van de boot in Ancona. Een prachtige camping met veel voorzieningen en dichtbij het strand. Het is een levendige camping met ruime plaatsen voor een camper. Je staat lekker beschut onder de bomen.

Op naar de Boot (Ancona – Patras) Peloponnesos

boo

Na een uurtje rijden en nog even ontspannen op de parkeerplaats mogen we met onze camper op de boot. Als we op de boot staan sluiten we nog even de camper aan op het stroomnetwerk en gaan de hut bekijken. Een prima kajuit met 2 aparte bedden alsmede een douche en toilet. Er zijn verschillende restaurants aanwezig en natuurlijk een zonnedek. Wij reisden met Minoan Lines, een prima maatschappij. Je kunt in januari al een overtocht boeken met vertrek vanuit Venetië, Ancona of Bari. Je krijgt korting voor 60+ en ook op de camper als je in bezit bent van een ANWB-pas. De voorzieningen zijn prima en het is een leuke ervaring!

Yes, daar zijn we dan in Peloponnesos. Volgens ons het mooiste gedeelte van Griekenland, met nog niet al te veel toeristen en de bevolking is er heel vriendelijk. Wij hebben overnacht op camping Kato Alissos, aan de baai van Patras. Een camping met een goed restaurant waar de eigenaar van de camping ook voor je kookt. Patras is een echte havenstad, druk en rommelig. Wij hebben hier wat boodschappen gedaan en zijn snel weer verder naar het zuiden gereden. In het zuiden wordt het landschap en de omgeving steeds mooier.

Katakolo

Er is een hele mooie route langs de kust die je brengt naar het havenstadje Katakolo. Je kunt hier overnachten direct aan de haven. Wel even aan de havenmeester vragen of je daar mag staan voordat je alles prepareert. Vanuit hier kun je ook een dagje de boot pakken naar Zakynthos mocht je nog een eiland willen bezoeken. Het is een pittoresk havendorpje. Vanaf onze camperplaats hadden we een prachtig uitzicht op grote luxe passagiersschepen die hier om de dag aanmeren om passagiers naar Olympia te brengen. Ongelofelijk zo groot als de schepen zijn met soms wel met 3000 mensen aan boord.  Dan staan er wel 50 bussen klaar om de mensen naar Olympia te brengen en natuurlijk weer terug naar de haven. Een drukte van jewelste in een paar uur. Alle winkeltjes gaan dan open voor de toeristen. Als ze weer op de boot gaan wordt het weer heerlijk rustig. We stonden met onze camper op de kade, met stroom en water tegen een geringe vergoeding. We kregen een sleutel van de havenmeester voor eigen toilet en douche. Je vindt hier ook heerlijk kleine restaurantjes met heel goed eten tegen een redelijke prijs.

camping katakolo

Olympia

Vanuit daar zijn we doorgereden naar het dorpje Olympia. Natuurlijk moet je ook naar Olympia, misschien wel de bekendste en beroemdste bezienswaardigheid in Griekenland. Niet alleen de Olympische spelen zijn hier begonnen maar hier wordt ook elk jaar de Olympische vlam ontstoken. Je vindt hier prachtige ruïnes en het Olympisch museum. In Olympia kun je prachtig verblijven op Camping Alphios met zwembad en in de tuin lopen soms schildpadden rond.

Lousioskloof

Na weer een prachtige rit via Pyrgos gaan we richting Lousioskloof, het binnenland in. Wat een prachtige omgeving! Deze dankt haar naam aan een kleine maar spectaculaire Griekse rivier in het onherbergzame binnenland van de Peloponnesos. In dit gebied ligt ook het klooster Moni Prodromou. Een klooster die tegen een bergwand aangeplakt is. Moeilijke afdaling te voet, maar zeer zeker de moeite waard. Je wordt ontvangen met koffie en de monnik leidt je door het klooster. Hier liggen ook de schedels van overleden monniken opgeslagen.

klooster moni

Daarna zijn we verder gereden door een prachtig landschap met bloeiende brem en kruiden. Het ruikt er heerlijk en er is bijna geen verkeer. We hebben overnacht in Karytena op een parkeerplaats midden in het dorp. De bevolking is heel vriendelijk. We kregen tijdens een wandeling door het dorp wat lekkers aanboden. Later begrepen we dat het bij het herdenken van de overledenen hoorde. Het dorp gaat dan met lekkernijen naar de kerk. Het enige minputje is dat er weinig Engels gesproken wordt, met name in het binnenland. Máár met handen en voeten kom je best ver.

Pleintje

Heb je tijd genoeg dan raden wij aan om verder door te rijden naar het zuiden. Heb je wat minder tijd en wil je naar Athene? Dan kun je na het bezoek aan het klooster het beste richting Athene rijden.

Na een mooie bergrit via Andrenitsa rijden we door naar het zuiden, het strand van Kalo Nero. Onderweg kom je we ook nog een erg oude brug uit de 15e eeuw tegen. TIP: Stap hier even uit en loop naar beneden. Hier ligt een klein klooster tegen de brug aan.

In Kala Nero kun je de camper parkeren op het strand met prachtig uitzicht. Er is een heerlijk restaurant en mooie fietsroutes. Een groot gedeelte van de westkust van de Peloponnesos is één lang strand. Hier leggen de zeeschildpadden hun eieren. Je ziet dat de plekken waar eieren liggen markeert zijn ter bescherming. Let hier dan ook op als je even gaat zwemmen zodat niet per ongeluk in een nest terecht komt. Ga ook even naar de plaatselijke bakker voor een Bougatza, een soort broodje van bladerdeeg met pudding. Heerlijk voor bij de koffie!

uitzicht

Na een heerlijke nacht met de zee op de achtergrond pakken we de kustweg richting Gialova. Onderweg komen we door Agrillis, een leuk plaatsje voor een koffiestop. Daarna zijn we gestopt op  Camping Erodios in Gialova. Een mooie camping aan de baai. De volgende dag zijn we naar kasteel Navaro gefietst en hebben we naar vogels gespeurd bij de lagune.

Methoni

We gaan verder richting Methoni en komen weer door een prachtig landschap met mooie uitzichten op de zee. Als we doorrijden naar Methoni om naar het Methoni Castle te gaan stoppen we onderweg even bij het dorpje Pylos voor een koffiestop. Zeker de moeite waard, wat een leuke havendorpje. Volg na Pylos niet je navigatie, want die stuurt je door wel heel smalle straatjes met laaghangende balkons.

Het kasteel van Methoni ziet er wat vervallen uit, maar is zeker een bezoek waard. Voor de foto’s; Ga zeker even naar het torentje in het kasteel (ookwel Bourtzi genoemd). Het kasteel is omringt door water en heeft een rijke  geschiedenis. Tip: ga in de ochtend, dan ben je vrijwel alleen en indien 65+ vraag om een toegangspas met reductie.

Koroni

We rijden door naar Koroni, daar bezoeken waar we het fort en een klooster. Wederom een prachtig klooster, waar nog 7 nonnen wonen. We zijn super vriendelijk en gastvrij ontvangen. Ze verkopen ook wat eigengemaakte jam en honing. Hier hebben we een plekje gezocht op de camping en genoten van het weer. Wederom een camping met zwembad, want dat is wel heerlijk met deze temperaturen.

Van Koroni rijden we via Kalamara naar Stoupa, een leuke badplaats. Én een mooie rit langs de zee. Stoupa heeft een leuke camping en een mooi zandstrand met ligbedden. Ook een aanrader is het  fietspad van Stoupa naar Ag.Nikolaos. Je fietst hier langs de kust en komt op prachtige plekjes met heerlijke restaurantjes. Rijd deze route niet in èèn keer, maar neem de tijd en stop gerust.

Uiteindelijk stoppen we in Gythion op de Camping Meltemi. Een familie camping midden in een olijfgaard en direct aan het mooie strand van Peloponessos. Geschikte camping als uitvalbasis voor vele dagtochten naar Mystras en Sparta of de grotten van Diros. Op de camping is een kleine supermarkt, een restaurant en een zwembad aanwezig.

vrij strand

Na een paar nachten van ontspannen en wat bezoekjes in de buurt zijn we doorgereden naar Klooster Elona. Het ligt erg afgelezen maar heeft een prachtig uitzicht. Het ligt hoog tegen de rotsen aan. Een flinke klim, maar je wordt hartelijk ontvangen door een monnik die je vervolgens alle uitleg geeft over het ontstaan van het klooster en de dagelijkse bezigheden.

Piralia Tirou

Het is een uurtje rijden van het klooster naar een leuk klein plaatsje genaamd Piralia Tirou. Een prachtig klein dorpje met een mooi zandstrand. Hier verblijven we een paar nachten op het strand en slenteren door het dorpje. We duiken zo vanuit de camper de kristalheldere zee in. Geen toerist te bekennen. Heerlijke restaurantjes en vriendelijke mensen. Ook een lekkere bakker om de hoek voor verse broodjes in de ochtend.

Epidavros

Vandaar gaan we naar Nafplio en bezoeken het Palamidi Castle. Ook een spectaculair uitzicht! We verkennen met de hop-on hop-off bus en na een half uurtje rijden stoppen we op camping Iria beach. Dit is een vrij vlak gebied waardoor het ook fijn is om met de fiets iets te ondernemen.

Dan gaan we verder naar het dropje Epidavros met het best bewaarde openlucht theater van Griekenland, Epidaurus. Zo groot én dat allemaal met de hand gemaakt, indrukwekkend. Als je helemaal bovenin zit kun je heel goed verstaan wat er beneden in het theater gezegd wordt. Een fantastische akoestiek. In de zomermaanden zijn er elke vrijdag en zaterdagavond voorstellingen van toneelgezelschappen. Een prachtig bouwwerk om te aanschouwen. In dit dorpje hebben we overnacht op camping Bekas. Leuke plaats om wat rond te kijken en te fietsen.

Epidavros

En dan door naar Athene. Onderweg kom je over het kanaal van Korinthe. Een kunstmatige waterweg midden door de rotsen. Een bijzonder waterweg doordat het enkel geschikt is voor middelgrote schepen, want sterke stromingen maken het gevaarlijk voor kleine bootjes, terwijl de geringe diepgang een bezwaar is voor grote schepen. Een sleepboot loodst de schepen erdoorheen in een half uur.

Athene

Een stad met een ontzettend rijke geschiedenis met oude bouwwerken. Koop een kaartje op de stadscamping en je krijgt alle informatie bij de receptie. Stap op de bus voor de camping en bezoek met de bus het Acropolis- ,Plaka stad (het oudste gedeelte van Athene)  en het Parlementsgebouw. Waar het wisselen van de wacht een heel leuk schouwspel is. Een stad met veel mooie plekjes, probeer van tevoren te bedenken wat je wilt zien, anders loop je verloren rond.

Diakofto

Na een bezoek aan Athene rijden we weer langzaam terug richting de boot. Onze eerste stop is op Camping Akrata Beach. Een mooie camping aan zee. Hier hebben we wat gewandeld, gegeten en overnacht.

De dag erna zijn we doorgereden naar Diakofto en met de tandradbaan; De Odontotós (dontia betekent tanden) naar Kalavitra gegaan. Dit is het treintje dat tussen Diakofto en Kalavrita rijdt. Het bijzondere van het spoor is dat het een tandrad-spoorweg is en een lijnbreedte van maar 75 cm heeft. Het is een van de smalste spoorlijnen in Griekenland en gaat door een prachtig natuurgebied. Ga lekker zitten en geniet van het uitzicht. Na aankomst in Kalavitra  hebben we wat rondgekeken en het oorlogsmuseum bezocht. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard. In de oorlog zijn hier 1400 mannen en jongens door de nazi's vermoord als represaille na een aanslag van de partizanen op de Duitse bezetter. Er is toen een heel dorp uitgemoord, daar wordt je heel stil van. Op een video wordt hierover verteld door een paar overlevenden. Kalavitra is bij de Grieken dan ook heel bekend.

Weer terug in Patras

Na een controle in en buiten de camper op verstekelingen gaan we weer op de boot naar Ancona. In Italië zijn we dit keer gestopt in Senigallia, op een camperplaats. Het is een toeristisch kustplaatsje, maar prima om te overnachten.

Daarna zijn we weer door Zwitserland gereden en hebben we weer overnacht op de camperplaats in Willessau. De laatste stop was vlakbij Heidelberg in het plaatsje Neckargemund op de campingplatz an der Friedensbrucke. Vergelijkbaar met Loreleyblick. Ook echt een aanrader.

Kortom:

Wat een prachtig land. Een reis met zoveel bezienswaardigheden, de rust en het heerlijke eten. En vooral, wat een vriendelijke bevolking. Ze zien toeristen graag komen en ze zijn heel hulpvaardig. Voor ons is Griekenland in het voor- en najaar een perfecte vakantiebestemming. We komen zeker terug!!

Griekenland heeft geen camperplaatsen, maar je mag bijna overal staan en overnachten. Ook zijn er veel keurige campings met weinig luxe, maar schoon en net sanitair. Huur daarom voordelig een camper bij Van Acht Campers en ontdek zelf het prachtige Griekenland.

Meer lezen over camperreizen in Europa? Bekijk vooral onze volgende blogs!