Camperreis door Kroatië: onze tips

Welkom bij onze ultieme gids voor een camperreis door Kroatië, met haar prachtige Adriatische kustlijn en vele natuurparken, vormt Kroatië de perfecte locatie voor een onvergetelijke camperreis. Of je graag strandjes bezoekt, historische steden ontdekt of wandelingen wilt maken door de natuur, Kroatië heeft het allemaal. In deze blog nemen we je mee door alle dingen die je moet weten voordat je aan de reis door Kroatië begint.

Camperreis door Kroatie

Beste route naar Kroatië

De meest aanbevolen route om vanuit Nederland naar Kroatië te rijden, brengt je via Düsseldorf richting Frankfurt. Van daaruit vervolg je je weg naar Oostenrijk, om vervolgens door te rijden naar Slovenië. Eenmaal in Slovenië aangekomen, is de stad Zagreb in Kroatië gemakkelijk te bereiken.

Tussenstops

Kroatië is een lange afstand om in een keer te rijden, daarom is het aan te raden om tussendoor te stoppen en ergens te overnachten. Populaire landen hiervoor zijn Duitsland, Oostenrijk en Slovenië, onze tips voor tussenstops met een camper zijn:

Duitsland

Azur camping Wertheim: Deze camping bevindt zich in Wertheim. De camping is een perfecte plek voor een tussenstop in het midden van Duitsland. De camping beschikt over alle basisvoorzieningen en ligt in een gebied met veel restaurants en activiteiten.

Camping in Berg: Deze camping ligt dicht bij de stad Neurenberg en is een fijne camping om een nacht te verblijven. Het beschikt over alle basisvoorzieningen en ligt dicht in de buurt van de snelweg.

Oostenrijk

Camping Martina: Net over de grens van Duitsland, ligt camping Martina. Met een prachtig uitzicht op de Alpen en alle basisvoorzieningen is dit een prettige camping om te verblijven. Ook zijn er in de buurt enorm veel activiteiten en genoeg restaurants waardoor jij je zeker niet zal vervelen!

Camping Maltatal: Niet ver van de snelweg, onderaan in Oostenrijk ligt camping Maltatal. Deze camping wordt beheerd door een familie en ligt midden in de natuur. De camping beschikt over alle basisvoorzieningen en meer. Zo is er een restaurant, speeltuin en staan ze bekend om hoe schoon de camping is. Een aanrader als je graag onderaan in Oostenrijk wilt overnachten.

Slovenie

Camping Bled: Bij het prachtige meer van Bled ligt camping Bled. De camping bevindt zich direct aan het meer en beschikt over alle basisvoorzieningen. Ook heeft de camping een restaurant en een bar. In de buurt is een scala aan avontuurlijke activiteiten zoals wandelen en fietsen. Deze camping is perfect als je van de natuur houdt.

Camping Sobec: Onder Bled ligt het kleine stadje Lesce, waar de camping Sobec in ligt. Ook deze camping ligt midden in de natuur en heeft alle basisvoorzieningen. Naast de basisvoorzieningen heeft deze camping een restaurant en verschillende sportieve activiteiten. Een echte aanrader als je van natuur en sport houdt!

Lesce

De beste routes door Kroatië

Er zijn verschillende routes die je kunt afleggen in Kroatië, of je nu geniet van zon en zee, of juist de voorkeur geeft aan het verkennen van de natuur, er is voor ieder wat wils. Heb je meer tijd tot je beschikking? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om routes met elkaar te combineren!

Kustroute van Rijeka naar Dubrovnik

Deze route langs de kustlijn van Kroatië is een van de bekendste in Europa. De route is zo’n 700 km en begint in Rijeka en eindigt in Dubrovnik. Je komt tijdens deze route langs verschillende dorpjes en steden zoals Zadar, Sibenik en Split. Ook kom je langs een aantal nationale parken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Deze route is een echte aanrader als je van zon, zee en strand houdt en een langere reis wilt maken! De hoogtepunten van deze route hebben we voor je op een rijtje gezet.

Rijeka

De route gaat van start in Rijeka. Het is de grootste havenstad van Kroatië, maar heeft daarnaast ook nog vele andere dingen te bieden. De stad heeft veel mooie architectuur, musea en een scala aan winkels en restaurants. 

Nationaal park Paklenica

Dit nationale park is een must visit voor de mensen die van hiken houden. Het park ligt dicht bij de zee en is daarom perfect voor zowel hike als watersport liefhebbers. Het park is omringd door groen en rotsen en biedt verschillende routes om te lopen of fietsen. Een echte aanrader voor avonturiers!

Nationaal park Plitvice meren

Dit nationaal park heeft verschillende grotten, watervallen en meren. Het park is druk bezocht en dat niet zonder reden, er is veel prachtige natuur te zien. Het park heb je niet binnen een dag gezien, daarom is het een aanrader om een paar dagen in het gebied te blijven. Opvallend is dat het water van de meren een intens blauwe kleur heeft, dit is ontstaan door de nabije kalksteenrotsen. Dit nationaal park is een must see voor iedereen die Kroatië bezoekt!

Zadar

De stad Zadar ligt aan de kust en heeft een rijke historie, zo heeft de stad Romeinse ruïnes en een scala een indrukwekkende architectuur. Ook zijn er in deze stad veel activiteiten te doen zoals kajakken, duiken en bungeejumpen. Deze stad heeft zon, zee, sportieve activiteiten en historie dus er is voor ieder wat wils!

Split

Split is een stad in Kroatië die de afgelopen jaren meer populariteit heeft gekregen onder de Nederlandse vakantiegangers. Dit omdat er verschillende stranden zijn, een scala aan activiteiten en het niet ver van de Krka watervallen ligt. Ook zijn er veel uitgaansgelegenheden en feesten. Split is daarom zeker de moeite waard om een aantal dagen te verblijven.

Makarska

Deze stad is zeer geliefd onder de vakantiegangers. Dit omdat hij bekend staat om zijn helderblauwe zee, prachtige boulevard met palmbomen en levendige sfeer. Ook worden er genoeg actieve activiteiten georganiseerd zodat jij je geen moment hoeft te vervelen!

Dubrovnik

Dit is de laatste stad van de route, maar zeker niet de minste! Als je een Game of Thrones fan bent zul je vele plekken van deze stad herkennen, hier zijn namelijk verschillende scènes opgenomen. De stad is rijk aan historische gebouwen en is omringd door een stadsmuur. Ook ligt de stad direct aan zee, zijn er verschillende restaurants en enorm veel bezienswaardigheden. Dubrovnik is de perfecte afsluiter van een prachtige reis door Kroatië!

Dubrovnik
 

Istrische schiereiland route

Bij deze route verken je het schiereiland Istrië, je vindt hier enorm veel bezienswaardigheden en er zijn vele dorpen en steden te bezoeken. Hoogtepunten zijn Pula, Rovinj, Porec, Motovun, Hum en Umag. Je ziet bij dit schiereiland de Italiaanse invloeden enorm veel terugkomen. Ook zul je tijdens deze route veel verschillende strandjes tegenkomen voor de nodige verkoeling. Als je van stadjes ontdekken houdt, maar ook graag aan het strand verblijft is deze route de juiste keuze. De hoogtepunten van deze route hebben we voor je op een rijtje gezet:

Pula

In Pula is veel Romeinse architectuur te vinden, waaronder het bekende amfitheater. Ook is dit de grootste stad in Istrië en zijn er veel verschillende restaurants, bezienswaardigheden en musea te vinden. 

Rovinj

Rovinj is een van de oudste steden in Istrië. De stad staat bekend om zijn kleine straatjes, kleurrijke huizen, heerlijke restaurants en gezellige sfeer. De stad is zeker de moeite waard om te bezoeken als je van karakteristieke stadjes houdt!

Poreč

Als je van kustplaatsjes houdt, is Porec een leuke stad om te bezoeken, naast de prachtige stranden heeft de stad ook een enorm mooi centrum met indrukwekkende architectuur. Porec is een levendige stad waar vaker markten zijn die druk bezocht worden.

Motovun

Als je van natuur houdt, dan is Motovun de stad om te bezoeken. De stad is omringd door groen en ligt aan de Mirna rivier. In de stad zijn genoeg restaurants en bezienswaardigheden waardoor Motovun zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Kleine middeleeuwse stadjes

Langs de route vind je een aantal kleine middeleeuwse stadjes zoals Grožnjan, Bale en Vrsar, die allemaal hun eigen unieke sfeer en bezienswaardigheden hebben.

De Istrische schiereilandroute biedt een breed scala aan bezienswaardigheden en ervaringen. Van historische steden en dorpjes tot prachtige natuur en lekker eten en drinken. Het is een perfecte bestemming voor liefhebbers van cultuur, geschiedenis en natuur!
 

Amfitheater Pula

Plitvicemeren en Krka-watervallen route

Deze route is voor de natuurliefhebbers, je reist namelijk af naar twee van de mooiste en populairste natuurparken in heel Kroatië. Met hun helderblauwe water en groene omgeving zijn deze parken een droom voor natuurliefhebbers. Wij hebben de hotspots voor jou op een rijtje gezet.

Mrenznica watervallen en Plitvicemeren

Voordat je naar de Plitvicemeren gaat kan je de Mreznica watervallen meepakken, die ongeveer 80 km van de Plitvicemeren afliggen. Vervolgens rijd je door naar de Plitvicemeren. Het park is enorm groot en heeft een scala aan wandelroutes, het is zeker aan te raden om hier minimaal een paar dagen te verblijven.

Krka-watervallen

Vervolgens vervolg je de reis richting de Krka-watervallen. Tijdens deze reis kun je genieten van de dorpjes, lokale gerechten en traditionele restaurants die je onderweg tegenkomt. Uiteindelijk kom je bij de Krka-watervallen, ook dit park is enorm groot en heeft meerdere dagen nodig om het volledig te ontdekken. Vergeet niet om voldoende tijd te nemen om te genieten van de natuur en te ontspannen in de rustige omgeving van deze nationale parken. 

Split

Nadat je bij de Krka-watervallen bent geweest is het mogelijk om naar de stad Split door te reizen. Deze levendige stad ligt aan de zee en er is een breed scala aan restaurants en activiteiten te vinden. 
Voor de echte natuurliefhebbers is deze route een enorme aanrader, de nationale parken zijn het mooiste stuk natuur wat Kroatië te bieden heeft en zullen zeker niet teleurstellen.

Krka
 

Zoals je hebt kunnen lezen, variëren de routes enorm. Of je nu geniet van zon en zee, of juist de voorkeur geeft aan het verkennen van de natuur, er is voor ieder wat wils. Heb je meer tijd tot je beschikking? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om routes met elkaar te combineren! Je zult zien dan er soms overlap is in de routes, vanuit daar kun je de routes eventueel met elkaar gaan combineren om zo nog meer van het land te zien.

Laatste tips

Als laatste willen we je nog een aantal tips geven voor je camperreis naar Kroatië

Plan je route goed

Zorg ervoor dat je route goed is uitgestippeld en je de bezienswaardigheden, camping en parkeerplaatsen van tevoren goed hebt uitgezocht. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan!

Kies de op tijd de juiste campings

Zorg ervoor dat je op tijd reserveert bij campings die goed bij je voorkeuren passen. Als je hier ruim op tijd reserveert zul je altijd een plek hebben, doe je dit niet dan kan het zijn dat er geen fijne campings meer over zijn.

Tol

Tijdens de reis naar Kroatië en in Kroatië zelf rijd je op verschillende tolwegen. Houdt hier van tevoren rekening mee zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Met de camper op pad in Kroatië

Wil je een camperreis door Kroatië maken, maar beschik je zelf niet over een camper? Bij ons kun je eenvoudig een camper huren. Bekijk ons actuele camperaanbod. Veel kampeerplezier!

Meer camperplaatsen en routes

Op zoek naar nog meer leuke en fijne camperplaatsen? Bekijk dan ook zeker onze andere blogs. Op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.