Camper tips voor beginners: een camper kopen

Voor de eerste keer een camper kopen? Een gave, maar dure aankoop. Dus zorg dat je goed voorbereid bent! Hier een aantal tips.

Bent u van plan om een camper te kopen? Aan het dubben of het wel bij u past? We zien vele klanten bij ons langs komen die twijfelen over welke camper ze willen kopen. Welke camper is het beste? Wat is de meest praktische indeling? En ga zo maar door. Veel is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur, maar enkele tips kunnen we u zeker geven!

Eerst een camper huren?

Een goed begin is het halve werk. Daarmee wil ik zeggen, zorg dat je jezelf goed oriënteert. Weet wat er op de markt te koop is en wat je zelf een prettige indeling vindt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst een camper te huren of door meerdere camper bedrijven te bezoeken. Besef daarin wel hoe ouder de camper, hoe meer kleine gebreken er kunnen zijn of komen. De camper zit immers vol meubilair en andere apparatuur.

Zorg er daarnaast voor dat je een klein beetje weet waar alles zit en hoe het werkt. Leer de camper grondig kennen. Je hebt hier niet altijd tijd voor, dus huur dan eerst eens een weekje een camper. Veel campersystemen en bedieningspanelen lijken op elkaar waardoor je al heel veel kennis opdoet. Wat helaas wel eens voorkomt is dat klanten een camper kopen met veel vochtschade. Vraag altijd aan de verkoper of hij een vochtmeter heeft of breng er zelf een mee. Het is zo getest en het zegt veel over de staat van de camper!

Met de camper op vakantie

Bedenk vooraf wat je favoriete vakantiebestemmingen zijn met de camper? Als u bijvoorbeeld vaak met de camper naar koude gebieden gaat, is het handig om te informeren naar extra geïsoleerde campers (bijvoorbeeld dubbele vloer, geïsoleerde waterleidingen en een verwarmde watertank). Of ga je naar extreem warme gebieden? Dan is het misschien handig om een airco-unit op het dak te laten monteren (de airco van een camper doet het namelijk alleen als de camper rijdt).

Ga je vaak een zee of kanaal over, houd er dan rekening mee dat de prijs van een ticket afhankelijk is van het formaat. Dus hoe groter de camper, hoe duurder de overtocht. Als je vaak op camperplaatsen of in de vrije natuur verblijft, zorg dan dat de camper redelijk zelfvoorzienend is. Dit kan bijvoorbeeld met een zonnepaneel op het dak of een omvormer voor de elektriciteit (van 12 naar 230 volt).

Rijden met een camper

Sommige campers vereisen ook een ander rijbewijs. Naarmate de camper zwaarder wordt, wijzigen ook de vereisten voor het rijbewijs.

  • Campers < 3,5t: Rijbewijs B.
  • Campers > 3,5t - < 7,5t: Rijbewijs C1.
  • Campers > 7,5t: Rijbewijs C.

Het gewicht betreft het beladen gewicht van de camper.

Voor de eerste keer op vakantie met je nieuwe aankoop!

Zorg dat er altijd enig gereedschap aan boord is. Ook al ben je atechnisch, enige vakkennis maakt je leven als camperaar toch wel heel een beetje prettiger. Vaak gebeurt er toch wel iets aan de camper wat je met gereedschap snel kunt repareren. Wij hopen natuurlijk dat u na deze tips bij ons een camper koopt, maar het belangrijkste is - ook voor ons - dat u blij bent met uw aankoop! Niet alleen de dag van de aankoop maar ook daarna! Daar doen we het immers voor!