Roadtrip: ontdek Sardinië met de camper

Heb jij plannen om binnenkort met de camper naar Sardinië te gaan of heb je zelfs al geboekt? In deze blog nemen wij je mee over het prachtige eiland. 

Nog geen camper? Bij ons kun je direct een camper huren!

Sardinië is een adembenemend mooi eiland en bijzonder geschikt om met de camper rond te touren. Reserveer voor deze prachtige reis ongeveer 4 weken zodat je genoeg tijd hebt. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om sneller het eiland over te gaan of delen over te slaan.

Bereikbaarheid Sardinië

Sardinië is bereikbaar vanaf het Franse plaatsje Toulon of Marseille. Vanaf daar gaat er een ferry naar Porto Torres. Tip! Voorkom lange rijen en boek de tickets voor de ferry op tijd. 

Vanaf Porto Torres kun je een mooie route afleggen langs de bijna 2000 km lange kust. Naast deze prachtige route heeft Sardinië nog veel meer te bieden, waaronder een aantal bezienswaardigheden. 

Boot aan kust in Sardinië     Sardinië met de camper

Bezienswaardigheden Sardinië

Sardinië heeft verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder hebben we vijf bezienswaardigheden op een rij gezet die je zeker niet mag missen tijdens je camper roadtrip door dit mooie eiland.

Grotten van Neptunes in Alghero

Niet ver van Porto Torres liggen de grotten van Neptunes. Deze grotten zijn versierd met stalactieten en stalagmieten en bevinden zich op de punt van Capo Caccia, vlakbij het gezellige stadje Alghero. 


De grotten zijn bereikbaar per boot of te voet via de ‘Escala del Cabirol’. Kies je voor de sportieve optie, zorg er dan voor dat je goede (wandel)schoenen aanhebt, je moet namelijk 654 traptreden op. Beide opties geven een schitterend uitzicht.

Naast de grotten heeft Alghero meer te bieden. Het stadje heeft namelijk een gezellig binnenstad, afgelegen baaien, lange zandstranden en indrukwekkende klippen. 

Costa Smeralda

Na een paar dagen in Alghero kun je de route weer gaan vervolgen. Heb je zin om lekker aan het strand te liggen? Neem dan een bezoek aan de Costa Smeralda. Dit is een luxe badplaats met een grillige kust en staat ook wel bekend als de “goudkust” of “smaragdkust”. De vele baaitjes en rotspartijen zijn kenmerkend voor deze badplaats.   

60 eilandjes in Porto Cervo

Costa Smeralda is sinds de jaren zestig uitgegroeid tot een van de beroemdste jetset-gebieden in Italië, met Porto Cervo als kloppend hart. De provincie Olbia-Tempio Noord-Oost bestaat uit zo’n 60 eilandjes. Van deze eilandgroepen is La Maddalena het enige bewoonde eiland. Het is de moeite waard om een bootexcursie te nemen langs de eilandjes en een bezoek te brengen aan La Maddalena. 

Cagliari

Rij vervolgens weer langs de kust verder richting het zuiden en uiteindelijk kom je uit bij de hoofdstad Cagliari. Deze stad is gebouwd op zeven heuvels en heeft van alles te bieden. Cagliari is onder andere de moeite waard om te bezoeken voor de cultuur, oudheid, winkels, terrasjes en gezelligheid.

Zuidwest Sardinië

Heb je de drukte van de stad na een paar dagen wel weer gezien? Zet dan de route voort naar Zuidwest Sardinië. Hier vind je de mooiste natuur en de route is prachtig. Tijdens de route rijd je langs verlaten mijnbouwwerken, klippen en steile rotswanden die in de zee verdwijnen. 

Met de camper door Sardinië     De kust van Sardinië

Met de camper Sardinië rond

Met de camper Sardinië rondgaan is een goede optie om het hele eiland te verkennen. Je kunt namelijk gaan en staan waar je wilt. Geniet van de mooie route en stop bij de mooiste plekjes onderweg. 

Om ervoor te zorgen dat je zeker geen mooie plekken mist, raden wij het aan om vooraf de route globaal uit te stippelen met mogelijke overnachtingsplaatsen. Tip! Zoek overnachtingsplaatsen via Campercontact

Het binnenland van Sardinië is ook aan te raden met de camper. Hier zijn ook een veel gave plekken die de moeite waard zijn om te stoppen! Het fijne aan een camper is dat je veel vrijheid hebt en zelf de route kan beslissen.  

Tips voor het verblijven met de camper

Er zijn veel camperplaatsen in Sardinië, maar over het algemeen staan de meeste campers op de camping of net buiten de camping. Daarnaast mag er ook vrij overnacht worden op een autoparkeerplaats. 
In de natuur vrij kamperen is ook toegestaan indien de grondeigenaar hiermee instemt. Hier zitten echter wel een paar vereisten aan. Zo mag er niet gekampeerd worden op de volgende plaatsen: 

  • Minder dan 1 km van de bebouwde kom
  • Binnen 50 meter van nationale wegen
  • Binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt
  • Binnen 100 meter van historische of kunstzinnige monumenten

Grote campers moeten rekening houden met de smalle wegen waardoor passeren soms lastig is. Daarnaast zijn de parkeerfaciliteiten in een dorpje of stadje vaak erg beperkt waardoor de camper buiten het dorpje of stadje geparkeerd moet worden.

Heb je al vaker in de bergen gereden? Dat is een voordeel! Er zijn namelijk erg veel bergen in Sardinië. Hierdoor is een buscamper ook een stuk handiger dan een gewone camper. 

In Sardinië zijn ook verschillende lage tunneltjes. Het is fijn als je weet hoe hoog de camper is, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan onderweg.  

Zoals je hebt gelezen in deze blog is Sardinië een leuke vakantiebestemming om met de camper te verkennen. Ben jij nog op zoek naar een camper? Bekijk het actuele aanbod van te huren campers van Van Acht Campers. 

Goede reis!