Roadtrip! Met de camper naar Zweden.

Wie denkt aan Zweden, denkt aan natuur, bossen en meren. Het dunbevolkte land is een oase van rust en daarom een heerlijk vakantieland. Van plan deze zomer af te reizen naar onze Noorderburen? Deze plekken in het zuiden mag je niet missen.

Zweden is een fantastische camperbestemming. Niet alleen vanwege de spectaculaire natuur – het land is elf keer groter dan Nederland maar telt maar negen miljoen inwoners - óók omdat het een bijzonder recht kent: het allemansrecht. Het staat je vrij je camper neer te zetten waar je maar wilt.* Dat is pas kamperen!

Maar ook als je liever het comfort van een camping op zoekt, is Zweden een fijne bestemming. Heb je nog geen camper? Bij ons kun je direct een camper huren!

Veel campings zijn er ingericht op campers, de campings zijn schoon en beschikken vaak over luxe faciliteiten. De wegen van het Scandinavische land zijn bovendien van prima kwaliteit.

Met de camper naar zweden: onze tips

Malmö

Een goed begin van je roadtrip. De stad staat met name bekend om zijn kleurige huisjes én zijn verbinding met Denemarken; een grandioze boogbrug – bekend van de serie The Bridge – voert je het water en de grens over. Malmö is geen stad om dagen te blijven hangen, maar absoluut een aanrader om je vakantie af te trappen. De reis door Zweden kan beginnen!

Campingtip: Motesplatsborstahusen. Een gezellige camping pal aan zee met uitstekende faciliteiten, zoals luxe kookgelegenheden, schoon sanitair en een moderne winkel.

Småland

Småland is één van de grootste provincies van Zweden en staat bekend om zijn prachtige bossen en heuvellandschappen. Wanneer je langs de kust omhoog rijdt, kom je tal van leuke vissersdorpjes tegen, waaronder Smögen, Lysekil en de dorpjes op het eiland Tjörn. Het is er rustig en ontzettend mooi. Tel daar de typische rode huisjes bij op en je hebt het echte Zweden-gevoel te pakken. Verder landinwaarts spot je de koning van het woud in één van de vele elandparken, zoals Smålandet.

Jönköping

Ook in het binnenland van Småland zijn leuke stadjes te vinden. Zo is Jönköping de moeite waard. Dit stadje ligt aan de voet van het op één na grootste meer van Zweden, het Vättern meer, heeft een 2 km lang zandstrand, prachtige uitzichten en gezellige winkeltjes en restaurants. Natuurreservaat Dumme Mosse is vlakbij.

Campingtip: Grännastrandens Camping. De camping heeft een mooi uitzicht op het meer en is gelegen het dorpje Gränna, dat ook wel de ‘snoephoofdstad’ van Zweden wordt genoemd.

Stad of natuur

Het is een stuk rijden, maar als je de tijd hebt, kun je Stockholm niet overslaan tijdens een roadtrip door Zweden. De hippe stad is gebouwd op veertien eilanden en elk deel barst van de leuke restaurants, musea en winkels. Camping Gålö Havsbad is een geweldige camping dichtbij de stad en middenin de natuur. Zoek je liever de natuur op? Ook noordelijk gelegen ligt natuurreservaat Glaskogen; onze absolute favoriet. Je parkeert er je camper op adembenemende plekjes, pal aan het meer of in het bos. Een echte aanrader.

Kåseberga

Helemaal in het zuiden van Zweden vind je het kustplaatsje Kåseberga, een stop die niet mag ontbreken. De plaats heeft een waanzinnig uitzicht over de Oostzee en je vindt er één van de grootste Vikingmonumenten van Zweden. Een broodje haal je bij Olof Viktors, op een kwartiertje rijden vanaf Kåseberga. Deze prijswinnende bakkerij produceert niet alleen heerlijk knäckebröd – dat over de hele wereld wordt gegeten – maar ook de lekkerste broden.

Huur een camper voor je reis door Zweden

Klinken rust, natuur en comfort jou al muziek in de oren? Plan dan een campervakantie naar Zweden. Van Acht Campers adviseert je graag over welke campers het meest geschikt zijn een prachtige roadtrip die je altijd zal bijblijven.

Meer reisinspiratie opdoen? Bekijk de aflevering van 3 op Reis, waarin Evi een roadtrip door West-Zweden maakt.