Koken op de camping? Met deze 8 tips gaat dat zeker lukken

Kleine pannetjes, geen oven, een piepklein aanrechtje; koken in of naast de camper kan een behoorlijke uitdaging zijn. Bovendien is het vakantie en mag het gerust een beetje makkelijk zijn! Na jarenlang campingkokkerellen kunnen we onszelf bij Van Acht Campers inmiddels echte ervaringsdeskundigen noemen. Bij dezen daarom onze kooktips voor op de camping.

1. Musthave: een bakplaat of skottelbraai

Een bakplaat en skottelbraai zijn onze twee absolute favorieten. Koken is namelijk een stuk leuker te midden van je medevakantiegangers. Zet de elektrische bakplaat buiten op tafel en gebruik het stopcontact van de camper als energiebron. Ook een skottelbraai maakt van buiten koken een makkie. Met een bakplaat erop maak je zelfs de lekkerste pizza of pannenkoeken! Lees ook onze tips en recepten voor het koken op de skottelbraai. Tot slot kun je ook de barbecue gebruiken, maar wist je dat barbecueën niet op alle campings is toegestaan?

2. Let op het formaat van de pannen

In een camper kun je alleen wat kleinere pannen gebruiken, simpelweg omdat een grote pan niet op het gaspitje past. Kook je voor een gezin? Houd er dan rekening mee dat je in twee gedeeltes moet bakken. Maak je bijvoorbeeld spaghetti met voorgesneden Italiaanse groenten, dan kan het zijn dat de groente niet in één keer in de pan past. Bak het daarom in twee pannen en voeg ze op het laatst samen.

3. Neem kruiden mee

Vergeet niet om je favoriete kruiden mee te nemen, want hiermee maak je elk gerecht nog lekkerder. Bij ons gaan steevast mee: zout en peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, basilicum, oregano, Italiaanse kruiden, chilipoeder en citroensap. Vergeet ook de olijfolie en eventueel bouillonblokjes niet! Op de laatste vakantiedag is het handig om je koelkast leeg te maken. Snijd alle groenten die er nog zijn in blokjes en brengt op smaak met lekkere kruiden die je hebt meegebracht.

4. Soep en salades zijn altijd goed

Soep en salades smaken nóg beter in de zon op de camping. Voor gerechten als deze heb je maar weinig pannen nodig en zijn bovendien ook nog het meest praktisch. Soep kun je makkelijk klaarmaken in één kookpan, met allerlei lekkere groenten. Nog even langs de bakker voor een stokbrood en je bent al klaar. Ook bijvoorbeeld een heerlijke pastasalade is zo gemaakt.

5. Koop lokaal

Het wordt door Corona nóg meer gestimuleerd, maar eigenlijk is het overal en altijd een aanrader: koop lokaal. Je stimuleert de kleine, lokale ondernemers, leert de omgeving en cultuur kennen en de producten zijn vaak ook nog duurzamer.

6. Marshmallows als dessert

Heb je kids? Dan zijn marshmallows echt een aanrader! Met een zak marshmallows en grote prikkers maak je het perfecte dessert boven een kampvuur.

7. Bak je eigen broodje

De volgende tip: zelf brooddeeg roosteren. Zorg voor een pak brooddeeg waarbij je niet veel ingrediënten hoeft toe te voegen. Zoek een paar schone takken, rol het deeg om de tak en bak je eigen broodje boven het kampvuur.

8. Geen zin om te koken? Laat het bezorgen!

Geen zin om te koken? Laat je eten bezorgen op de camper. Lekker makkelijk en je hoeft achteraf bijna niks op te ruimen of schoon te maken. Uber Eats is bijvoorbeeld een handige app waar je eten kunt bestellen en laten bezorgen. Dat is pas écht vakantie!

Nog meer kookinspiratie opdoen?

Hopelijk heb je iets aan onze kooktips! Zorg in ieder geval voor een complete inpaklijst voor het kamperen zodat je niets mist in je vakantiekeuken. Nog meer kookinspiratie opdoen? Bekijk onze andere blogcategorie Campervan cooking voor heerlijke campingrecepten en andere kooktips voor op de camping.