Een kleine camper kopen? Onze favorieten op een rij

Wie op onderzoek uitgaat, merkt het direct: campers zijn er in ontzettend veel soorten en maten. En zelfs in de kleinste maat valt er nog genoeg te kiezen. We stellen een aantal goede opties van kleine campers aan je voor.

Van grote en luxe integraal campers tot alkoof- en buscampers; voor iedere gewenste manier van reizen en kamperen is wel een passende camper te vinden (lees ook onze blog over de bekendste campersoorten!). Ook voor liefhebbers van ‘klein maar fijn’ - want: wendbaar op smalle wegen, lekker back to basic en geen parkeerproblemen - zijn er verschillende varianten om uit te kiezen.

Liever eerst een camper huren in plaats van kopen? Bekijk ons huuraanbod.

Compact met comfort

De buscamper is de compactste camper van allemaal. Het belangrijkste verschil met andere campers is dat het woongedeelte bij een buscamper niet óp het chassis is gebouwd, maar ín de laadruimte van het voertuig. Buscampers zijn klein en laag en daarmee geschikt voor dagelijks vervoer; zelfs parkeergarages zijn geen probleem. Het nadeel van het kleine formaat van een buscamper is logischerwijs de beperkte capaciteit. Toch kan ook een compacte camper veel comfort bieden.

Fijne buscampers

Het campermerk Knaus staat bekend om hun praktisch ingedeelde modellen. In de categorie buscampers mét een vast bed heeft Knaus zo'n beetje het kleinste model in de markt. Bij de Knaus Boxstar 540 is de natte cel deels in de loopruimte geïntegreerd, waardoor in de camper ruimte is voor een royaal dwarsbed. En dat met een lengte van slechts 5,41 meter in totaal! Liever enkele bedden? Dan is de Globecar van Pössl 600 de ideale oplossing. Deze buscamper is nog geen 6 meter lang en van alle gemakken voorzien.

 

Knaus Boxstar 540     Globecar van Pössl 600

 

Van bestelwagen tot camper

Westfalia James Cook Mercedes-Benz SprinterHet Duitse Westfalia bouwt al meer dan zestig jaar bestelwagens om tot campers. De Westfalia James Cook Mercedes-Benz Sprinter is terug en komt uit in 2019 met een vermogen van 122 pk (zie afbeelding). Het ledig gewicht van deze camper bedraagt 2950 kilo, hij heeft een laadvermogen van 550 kilo en is toch maar 5,60 meter lang. Misschien wel de compactste camper die er is!

 

Het beste van twee werelden

Ook half-integraal campers zijn verkrijgbaar in kleine varianten. Waar een normale camper vaak ongeveer 2,35 meter breed is, is een compacte half-integraalcamper vaak niet breder dan zo’n 2,15 tot 2,20 meter en ook een stukje minder lang; de allerkleinste is niet veel groter dan een buscamper. De Knaus Van Ti 550 MD bijvoorbeeld, meet slechts 2,20 bij 5,99 meter, heeft veel laadruimte en voelt als een échte camper. Het beste van twee werelden.