Allerlei soorten campers: van camperbus tot full-integraal

Campers zijn er in alle soorten en maten, van het kleinste minibusje tot formaat touringcar. Welke variant voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je wensen, je vakantieplannen en je eventuele gezinssamenstelling. We lichten de meest bekende modellen voor je uit!

Wat je smaak, budget of levensstijl ook is; voor iedereen bestaat een geschikte camper. Maar met zoveel verschillende types en termen als ‘integraal’ en ‘alkoof’, kunnen we ons goed voorstellen dat het je duizelt aan informatie. Wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit blog vertellen we je er alles over.

Soorten campers: van camperbus tot integraal

Camperbus, alkoof, half- of semi-integraal en integraal: daarmee hebben we de vier meest voorkomende type campers genoemd. Elk model heeft zijn eigen kenmerken. Namelijk:

Buscamper

Dit is het kleinste type camper. Een buscamper is gebouwd op de basis van een bestelbus, het dak is daarbij meestal verhoogd en soms voorzien van een hefdak. In het verhoogde dak bevindt zich vaak nog een één of twee persoonsbed. Zijn compacte formaat en fraaie uiterlijk maken de buscamper enorm geliefd. En hoewel de binnenruimte beperkt is, is rijden en parkeren met een buscamper door zijn kleine formaat wél wat handiger.

Bij Van Acht Campers hebben we verschillende buscampers te koop en allerlei campers te huur.

Alkoof camper

Een alkoof is te herkennen aan de grote uitbouw bóven de cabine, dat meestal plaats biedt aan een vast tweepersoonsbed. De woonruimte is riant, een alkoof is daarmee ideaal voor gezinnen met kleinere kinderen. Het nadeel van de uitbouw is echter dat het uitzicht van de bestuurder en bijrijder beperkt is. Daarnaast is de camper groot en hoog en daardoor windgevoelig is. Dat maakt parkeren lastiger en brandstofgebruik hoger.

Bij Van Acht Campers kun je de volgende alkoof camper huren.

Half-integraal camper

De half-integraal camper wordt steeds populairder. Een half-integraal zit tussen een alkoof en een integraal camper in; hij biedt extra ruimte boven de bestuurderscabine, maar deze is wat kleiner dan bij een alkoof en daarmee vaak niet in gebruik als slaapruimte. Vaak is de camper wél uitgerust met een hefbed boven de zithoek, waardoor er toch vier slaapplaatsen zijn. De camper is daarmee ideaal voor gezinnen. Een half-integraal camper komt qua uiterlijk redelijk overeen met een integraal camper maar is minder kostbaar.

Het assortiment van Van Acht Campers bestaat voornamelijk uit half-integraal campers!

Integraal camper

Het neusje van de zalm onder de campers. Met een grote voorruit geniet je van een perfect uitzicht, zowel tijdens het rijden als op de plaats van bestemming. En waar er bij een alkoof een duidelijke overgang is tussen cabine en woongedeelte, loopt deze ruimtes bij een integraal camper vloeiend in elkaar over. Boven de cabine is bovendien vaak nog plaats voor een extra hefbed. Door de geïntegreerde cabine is dit model echter ook het duurst in aanschaf.

Ook de integraal camper is te huur en te koop bij Van Acht Campers.

Zelf op pad

Om te bepalen welk model camper voor jou het meest geschikt is, kunnen we je maar één tip geven: probeer het uit! Pas wanneer je echt op pad gaat met een camper ervaar je wat je wensen zijn. Misschien is slapen in hefbed in de praktijk toch niet zo comfortabel als je had gedacht, blijk je een geboren camperchauffeur en is de lengte dus geen issue meer of word je dolverliefd op het avontuurlijke gevoel van een buscamper. Ons advies: eerst huren, daarna kopen. Je komt er zo vanzelf achter wat voor soort camper bij je past. We denken graag met je mee!

Soorten campers - camperbus, alkoof, integraal