De leukste camperroutes door Duitsland

Al tien jaar lang is Duitsland het nummer een vakantieland van Nederlanders. Ook bij camperaars is ons buurland geliefd. Inspiratie opdoen? We delen drie prachtige camperroutes met je.

De mooie steden, prachtige natuur, vele kastelen én de goede campervoorzieningen maken Duitsland een perfect land om met de camper te bezoeken.

Je rijdt er bovendien in een paar uur naar toe. Maar met een oppervlakte van zo’n 357.000 km² (bijna negen keer Nederland!) moet je wel weten wáár je moet zijn. De leukste plekjes van ons buurland ontdekken? Laat je inspireren door deze drie routes!

Op zoek naar een camper? Bij ons kun je direct een camper huren.

Route 1: De hoogtepunten van de Duitse Eifel

Dichtbij Nederland, maar toch typisch Duits is het natuurgebied van de Eifel.

1. Start je route in het dorpje Monschau: een gezellig stadje met mooie huizen, leuke winkeltjes, knusse terrasjes en goede restaurants. In de omgeving zijn bovendien prachtige wandelingen en mooie fietstochten te maken. Verblijven kan op een van de campings binnen het nationale park of net iets daarbuiten.

2. Vervolg je route richting Trier. Een oude stad, bomvol pareltjes uit de Romeinse tijd. Zo vind je er onder andere Porta Nigra: het oudste en grootste Romeinse bouwwerk in Duitsland.

3. De volgende stop is Mayen, ook wel de poort van de Eifel genoemd. De route naar Mayen toe brengt je door de prachtige en ruige Vulkaaneifel met zijn adembenemende vergezichten, vulkaantoppen en prachtige wegen en voert je langs schilderachtige plaatsjes als Monreal en Cochem. Genoeg te zien hier, dus trek er gerust meerdere dagen voor uit.

4. De Rijn komt in de buurt. Een indrukwekkende camping direct aan de rijn is Loreleyblick. Maak een rondvaart over de Rijn of neem een kijkje bij de Loreley; een 132 meter hoge rots aan de oever van de rivier.

5. Tijd over? Rijd richting het romantische Heidelberg, een mooie oude stad die grotendeels als voetgangersgebied is ingericht. Of bezoek het schilderachtige Frankfurt am Main, beroemd om zijn indrukwekkende skyline en heerlijke stadsstrand.

Duitsland camping                        kamperen in Duitsland

Route 2: De inspirerende wijnroute van Duitsland

De Duitse wijnroute, of ‘Deutsche Weinstrasse’, is 85 kilometer lang en loopt van Weintor in Schweigen-Rechtenbach dwars door het Paltserwoud naar Bockenheim. Het Paltserwoud is het grootste rieslinggebied ter wereld.

Je dwaalt er over kronkelige wegen en stopt onderweg om wijn te proeven. Aan de rand van de weg, in proeflokalen, onder pergola's en in tal van wijnlokalen worden de lekkerste wijnen uit de regio geschonken. Maar niet alleen de wijn, ook de regionale keuken maakt dit gebied absoluut de moeite waard. Een perfecte trip voor Bourgondiërs.

Route 3: Óf de oudste vakantieroute van Duitsland

De Duitse Alpenroute is de oudste vakantieroute van Duitsland en werd aan het eind van de jaren 20 beschreven als ‘van zo’n grote schoonheid dat elke reiziger het zou moeten zien’. De route start in Lindau – aan de Bodensee – en voert naar Berchtesgaden – aan de Königssee – en alleen al voor de kristalheldere meren is het een aanrader: je passeert er meer dan twintig!

De natuur van deze route is fantastisch en kent met diepe ravijnen en waanzinnige bergtoppen (waaronder de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland) letterlijk hoge pieken en diepen dalen. Tel daar de imposante burchten, kastelen, ruim zestig kuuroorden, mooie bergweides en prachtige steden bij op en je hebt een heerlijke, afwisselende reis voor de boeg.

Meer camperplaatsen en -routes?

Ben je op zoek naar nog meer leuke en fijne camperplaatsen? Bekijk dan ook zeker onze andere blogs. Heb je nog inspiratie nodig voor een mooie camperplaats in Duitsland? Lees dan onze andere blog met de tien fijnste camperplaatsen in Duitsland.