Camper of caravan: de verschillen en voor- en nadelen

Hoewel Nederland een écht caravanland is, zijn campers de laatste jaren enorm aan een opmars bezig. Er rijden er inmiddels al meer dan 100.000 rond in Nederland, tegenover 450.000 caravans.  

De een is dan ook verknocht aan zijn caravan en voor de ander is een camper het ideale huis op wielen. Kun je niet kiezen? We zetten de verschillen voor je op een rij en noemen de belangrijkste voor- en nadelen van de twee. 

Fundamentele verschil tussen een camper en caravan

Het fundamentele verschil tussen een camper en caravan, wat ons betreft: de manier van vakantievieren. Voor een caravan geldt dat je vakantie begint als je op de bestemming bent aangekomen. 

Met een camper gaat het niet zozeer om die bestemming, maar ook al om de reis. Je reis begint met een camper al op het moment dat je wegrijdt. Geen gesjouw met koffers, alles meenemen wat je wilt, lekker spelen aan tafel, onderweg even stoppen voor een bakje koffie en eenmaal gearriveerd niets meer installeren, maar direct het zwembad in. Vakantie!

Maar er is méér om op te letten:

Verschil in prijs 

Om met een belangrijk onderdeel te beginnen: Een groot verschil tussen een camper en caravan zit ‘m in de prijs. Voor een camper betaal je al snel zo’n €50.000 tot €80.000 euro. Duurder kan ook; voor een Concorde, Niesmann of Bischoff is drie ton helemaal zo gek niet. Daar heb je dan wél een extreem luxe rijdend vakantiehuis voor. 

Nogal een verschil als je deze prijzen vergelijkt met een caravan. Voor €20.000 tot €30.000 heb je al een mooi exemplaar achter je auto hangen. Ook niet vergeten: de vaste lasten van een camper zijn een stuk hoger dan die van een caravan. Een camper is een auto en vergt dus meer onderhoud. Voor een camper betaal je bijvoorbeeld wegenbelasting en voor een caravan niet. Lees hierover meer in onze blog wat kost een camper per jaar

Verschil in snelheid 

Een ander verschil tussen een camper en caravan zit in de snelheid. Je mag onderweg met een camper even hard rijden als andere auto’s. 

Met de caravan mag je op de snelweg in veel landen maximaal 80 kilometer per uur rijden. Met een caravan heb je bovendien een auto nodig met voldoende trekkracht; heb je die niet, dan kom je niet elke berg op. De huidige generatie zuinige auto’s komt al snel trekkracht tekort. 

Verschil in mobiliteit vanaf de camping

Het nadeel van een camper is dat je, eenmaal geïnstalleerd op de camping, geen eigen vervoer meer hebt. Wie een stadje wil bezoeken of grote boodschappen wil doen, moet zijn hele hebben en houwen (lees: de hele camper) meenemen. 

Camperaars nemen daarom vaak fietsen mee en doen grote boodschappen vóór ze op de plaats van bestemming arriveren. Kwestie van plannen. 

Met een caravan heb je dat probleem niet; die blijft lekker op de camping staan terwijl je met de auto op pad gaat. 

Voor- en nadelen van een camper én caravan

Om het je makkelijk te maken hebben we zowel de voor- en nadelen van een camper als van een caravan voor je opgesomd.

Dit zijn de voordelen van een caravan:

 • Een caravan is voordeliger dan een camper.
 • Je betaalt geen wegenbelasting voor een caravan.
 • Je kunt de caravan lekker op de camping laten staan en erop uitgaan met de auto.

Dit zijn de nadelen van een caravan:

 • Zowel de  caravan als de voortent moeten opgezet worden en dat kost enige tijd.
 • Met een caravan heb je een auto nodig met voldoende trekkracht, veel zuinige auto’s komen al nel trekkracht tekort.
 • Met een caravan mag je in veel landen met een caravan maar 80 kilometer per uur rijden op de snelweg.

Dit zijn de voordelen van een camper:

 • De vakantie begint al tijdens de reis met een camper.
 • Met een camper mag je net zo snel als een auto. 
 • Een camper biedt mobiliteit en vrijheid. Je hoeft bij een overnachting niets te installeren. Handrem erop, genieten maar.
 • Voor een camper zijn er in Europa veel (gratis) camperplaatsen waar je terecht kunt. 

Dit zijn de nadelen van een camper:

 • Met een camper ben je minder mobiel dan met de caravan (dan heb je nog een auto). Met name in een drukke stad kun je een camper minder goed kwijt. 
 • Een camper is duurder dan een caravan.
 • Een camper vergt meer onderhoud en je betaalt meer aan vaste lasten.

Eindsom: Camper of caravan?

De voordelen van de camper zijn vaak nadelen van de caravan, en andersom. Praktisch gezien kun je dus eindeloos blijven wikken en wegen. 

Een goede vraag die je jezelf kunt stellen is: wat is vakantie voor mij? Rijd je graag in één ruk door naar een camping in Zuid-Frankrijk en blijf je daar twee weken hangen? Dan is een caravan perfect. Is niet de bestemming maar de reis zélf je vakantie en wil je graag na een paar dagen verkassen, dan ben je gemaakt voor de camper. Het gemak van een camper zorgt er bovendien voor dat je waarschijnlijk váker op avontuur zult gaan. Je kunt misschien wel raden waar onze voorkeur naar uit gaat…