Wat kost een camper per jaar?

Overweeg je een camper te kopen? Snel bewerkenDan ben je vast benieuwd naar de jaarlijkse kosten die bij zo’n woning op wielen komen kijken. Want wat kost een camper eigenlijk in de aanschaf? En wat ben je daarna kwijt, per maand of per jaar? Alle kosten op een rij.

Kostenpost 1: de aanschafprijs

Wie op zoek gaat naar een camper, krijgt allereerst met de aanschafprijs te maken. Camperprijzen variëren enorm, maar gemiddeld kun je denken aan € 70.000 tot € 120.000 voor een nieuwe camper. Een tweedehands exemplaar is voordeliger; voor een camper van een paar jaar oud betaal je bij Van Acht campers tussen de € 40.00 tot € 95.000 euro. Ben je op zoek naar een specifiek model? We kijken graag met je mee! Bekijk hier alvast ons aanbod.

Kostenpost 2: brandstof

En dan: de weg op! Het brandstofverbruik van een camper ligt hoger dan een auto, omdat een camper een stuk zwaarder is. Ook het type camper is bepalend voor het verbruik; een alkoof is hoger dan een buscamper en zal daarom meer brandstof verbruiken. Besparen in je brandstofverbruik? Maak de vuilwatertank altijd leeg voor vertrek, dat scheelt in de kilo’s en dus in de kosten.

Kostenpost 3: stalling

Niet iedereen heeft het geluk zijn camper rondom huis te kunnen stallen. Je camper parkeren op een openbare parkeerplek mag bovendien niet altijd. In veel gevallen komen er dus stallingskosten kijken bij het bezit van een camper. Deze kosten lopen erg uiteen; zo kun je in de Randstad denken aan zo’n € 250 per maand, terwijl je je camper op het platteland al voor € 350 per jaar kwijt kunt. Informeer altijd naar de voorwaarden en beveiliging.

Kostenpost 4: motorrijtuigenbelasting

Voor het bezit van een camper betaal je elk kwartaal motorrijtuigenbelasting. Dit bedrag is afhankelijk van de provincie waarin je woont en het leeggewicht van je camper. Voor een camper van gemiddeld gewicht kost de belasting per jaar ongeveer € 850 (Bron: Berekenhet). Wil je weten wat jouw provincie vraagt? Check de website van de belastingdienst

Kostenpost 5: onderhoud

Om te voorkomen dat je met panne langs de weg komt te staan, is het noodzakelijk dat je je camper goed onderhoudt. En dan zijn er nog incidentele reparatiekosten. Hoeveel kosten je kwijt bent aan je camper is afhankelijk van zijn leeftijd en onderhoudsgeschiedenis. Houd rekening met zo’n € 350 en € 650 per jaar. 

Kostenpost 6: verzekering

Heel belangrijk: je camper goed verzekeren. Verzekeringsmaatschappijen rekenen verschillende tarieven, dus het loont uit te zoeken waar je het voordeligst uit bent. Welke verzekering je het best kunt kiezen, is afhankelijk van de leeftijd en nieuwwaarde van je camper. Gemiddeld betaal je voor een casco of allrisk verzekering 2% van de nieuwwaarde als maandelijkse premie. Let op: bij sommige verzekeringen ben je verplicht om naar een bepaald schadebedrijf te gaan voor reparatie. Kijk ook goed of hagelschade verzekerd is; veel verzekeraars hebben dit uit het pakket gehaald terwijl de weersomstandigheden in Europa aan het veranderen zijn. 

Totaaloverzicht

Om je een goede overweging te kunnen laten maken, hebben we een schatting van de jaarlijkse financiën hieronder voor je op een rij gezet.

Vaste lasten

Gemiddelde jaarlijkse kosten *

Stallingskosten

€ 350

Motorrijtuigenbelasting

€ 850

Onderhoudskosten

€ 500

Camperverzekering

€ 700 - € 2.500

Bron: Berekenhet

Twijfel je nog? Huur een camper!

Vind je het nog een te grote stap om een eigen camper aan te schaffen? Dan is het huren van een camper een ideale uitkomst. Een camper huren is een stuk voordeliger dan een camper kopen en je zit helemaal nergens aan vast; wel de lusten, niet te lasten! Op onze website kun je makkelijk en snel een camper huren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!