Trollen, fjorden en vergezichten: een campervakantie in Noorwegen

Na iedere bocht wacht een nieuwe ansichtkaart en aan het eind van elke tunnel een spectaculair landschap: Noorwegen is één van de meeste ruige en avontuurlijke landen van Europa. En perfect voor een campervakantie! Laat je inspireren door een rondreis langs fjorden, watervallen en gletsjers.

Wil je direct een camper huren? Bekijk dan snel ons huuraanbod.

Met de camper naar Noorwegen

Vervelen is onmogelijk in Noorwegen; het landschap nodigt uit tot spectaculaire hikes en de prachtige landschappen en uitzichten wennen nooit. Maar waar begin je, in zo’n enorm groot land? We helpen je graag op weg met een mooie camperroute door midden- en zuid-Noorwegen.

First things first: kamperen in Noorwegen

In Zweden, Noorwegen en Finland geldt het Allemansrecht: iedereen heeft er het recht van de natuur te genieten, zolang dat maar met respect gebeurt. Met andere woorden: je kunt kamperen waar je maar wilt. Wil je je trip extra avontuurlijk maken en je kamp opzetten in the middle of nowhere? Houd er dan rekening mee dat je je camper parkeert op niet-omheind platteland, dat er geen woonhuis binnen een straal van 100 meter te vinden is en blijf niet langer dan drie dagen op één plek staan. Liever het comfort van een camping? We hebben een paar mooie camperplaatsen meegenomen in onze route!

Startpunt: Espedalen

Onze rondreis start in de mooie vallei van Espedalen in het midden van Noorwegen, ten noorden van Lillehammer. In deze vallei maak je kennis met de wilde Noorse natuur waar je kunt zwemmen en kanoën in het extreem heldere water, door dennenbossen trekt en imposante gletsjers tegenkomt. Een ontzettend gaaf startpunt om helemaal tot rust te komen en volop te genieten van de Noorse natuur. Ook voor kids een aanrader!

Trollenpad

We vervolgen onze reis richting de fjorden: de absolute highlights van Noorwegen en uitgeroepen tot werelderfgoed van Unesco. Via het Romdalsfjord, Andalsnes en een pittige klim over de Trollstigveien, de bekendste bergweg van Noorwegen, bewonder je de mooie uitzichten op de steile toppen van de Dronning (Koningin), de Konge (Koning) en de Bispe (Bisschop).

Campingtip: vanuit Trollstigen Camping in Andalsnes verken je het hele natuurgebied. Een rustige camping met een restaurant en grote camperplaatsen, van alle faciliteiten voorzien.

Trammen en varen

Rijd vervolgens door naar Norddalsfjord en passeer plaatsjes als Geirangerfjord, Stryn en later Skei en Sogndal. In deze omgeving is van alles te doen. In Flåm kun je met de Flåmsbahnen, een van de steilste spoorlijnen ter wereld, omhoog naar Myrdal. En maak een boottocht over de Nærøyfjord; het nauwste fjord van Noorwegen.

Campingtip: een aanrader is Kjørnes camping in Sognedal, aan het eind van het Sognefjord. De camping ligt aan het water en biedt tal van activiteiten.

Bewonder Bergen

Vanaf Sogndal vervolg je je route naar Bergen. Dit stadje staat bekend om zijn prachtige ligging in de luwte van zeven bergen, de karakteristieke Noorse gebouwen en zijn mooie haven. Vergeet je paraplu niet; Bergen staat er namelijk óók om bekend dat het er altijd regent. 

Eindbestemming: Oslo

De eindbestemming van onze route door Noorwegen is Oslo. Vanuit Bergen zijn er verschillende routes te nemen richting de hoofdstad. Reis langs de vissersplaats Haugesund of Suldal, bekend om de beroemde zalmrivier Suldalslagen of neem de route richting natuurpark Hardangervidda, het leefgebied van zo’n 12.000 wilde rendieren - de grootste kudde ter wereld. Vanaf de Hardangervidda rijd je zo door naar Oslo, waar de ferry je terug naar Denemarken brengt.

Campingtip: Neem je de route richting Hardangervidda, strijk dan neer op Odda camping; een prachtige camping, pal aan het water en met in de omgeving genoeg te doen. Beklim de unieke rotsformatie Trolltunga of wandel naar de mooiste watervallen!

Goede reis!