7 tips voor de beveiliging van je camper

Met een camper parkeer je al snel op onbeveiligde plekken zoals een parkeerplaats bij een bezoek aan een leuk dorpje of bijvoorbeeld tijdens het wild kamperen. Om mooie plekken te bezoeken kun je nu eenmaal niet altijd je camper in het zicht hebben. Het is dan wel zo fijn als je weet dat je camper goed beveiligt is. Diefstal of inbraak is niet altijd te voorkomen maar je kunt het de dieven of inbrekers wel een stuk lastiger maken. Wij geven je een aantal tips om jouw camper nóg beter te beveiligen.

Indien mogelijk: overnacht op een camping of camperplaats

De eerste tip is een beetje voor de hand liggend, maar het veiligste is natuurlijk om altijd op een camping of camperplaats te overnachten. Kies voor een goed verlichte plek waar ook anderen staan om sociale controle te creëren.

Ga je met de camper naar Scandinavië, dan is het echter logisch dat je graag wilt wildkamperen. Dit kunnen we alleen maar aanraden, maar let alleen wel een beetje op waar je parkeert. Ondanks dat Scandinavië erom bekend staat dat je er veilig kan parkeren.

Ga je meer richting de Oostbloklanden? Dan raden wij wel echt een camping of camperplaats aan. Houd er namelijk rekening mee dat overnachtingsplekken langs de snelweg plekken zijn waar inbrekers vaak toeslaan.

Berg waardevolle spullen op en sluit alles goed af

Berg waardevolle spullen goed op. Leg geen spullen met waarde in het zicht en neem belangrijke documenten altijd mee als je de camper verlaat. Maak het de inbreker zo onaantrekkelijk mogelijk. Wil je toch een aantal belangrijke spullen in de camper laten liggen? Leg dan niet alles op maar één plek.

Sluit de deuren, ramen en dakluiken. Het klinkt heel logisch maar je vergeet al snel een dakluikje te sluiten. Loop dus altijd even een rondje om de camper voordat je vertrekt.

Beveiligingsaccessoires voor de camper

Om je camper extra te beveiligen raden we je onderstaande beveiligingsaccessoires aan.

Extra sloten

Je kunt op alle deuren (cabinedeuren, garagedeuren en de camperdeur) extra sloten bevestigen. Hierdoor wordt het voor inbrekers wel erg lastig om geruisloos een deur open te breken. Gebruik bijvoorbeeld een Thule Door Lock deurslot. Dit slot bevestig je onder of boven het huidige slot en biedt extra beveiliging.

Raamfix

Ramen van een camper en caravan zijn een kwetsbaar punt. Een raamfix is een simpele en doeltreffende raambeveiliging. Sommige modellen zijn zichtbaar van buitenaf wat inbrekers meteen ook afschrikt. Een raamfix is eenvoudig te plaatsen en meestal ook te gebruiken als het raam in de ventilatiestand staat. De beveiliging schuif je makkelijk over de bestaande raamsluiting. Door de raamfix is het niet mogelijk om vanaf buiten de hendeltjes van de raamsluiting open te duwen.

GPS-tracker

Met een GPS-tracker kun je te allen tijde zien waar jouw camper is. De tracker is gemakkelijk in te bouwen in je camper. Het aanschaffen van een GPS-tracker gaat vaak in abonnementsvorm omdat de locaties elke seconde van de dag worden bijgehouden middels een computersysteem waarop jij kan inloggen.

Bewegingsmelders

Als je een bewegingsmelder in je camper installeert krijg je een melding wanneer er bewegingen worden waargenomen als je er niet bent. Indien mogelijk gaat er via de het alarm van de camper een sirene of ander geluidsignaal af. Hiermee is iedereen in de omgeving meteen op de hoogte dat er iets niet goed gaat bij jouw camper.

De aanschafkosten van een bewegingsmelder zijn laag, alleen het installeren ervan kan wat duurder zijn omdat dit op het huidige alarmsysteem moet worden aangesloten. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de soort melder en je camper.

Bearlock

Een zeer effectief middel tegen diefstal van je camper is de zogeheten Bearlock. Als je camper veel waarde heeft kan een Bearlock zelfs een vereiste zijn van de zekering. Een Bearlock is een stalen behuizing om de versnellingsbak met een stalen pin die de schakelbak blokkeert.

Het inbouwen van een Bearlock heeft verder geen invloed op het functioneren van de camper en de mechaniek. Het blokkeert de schakelbak, zodat de camper niet verplaatst kan worden. Aan een Bearlock zit wel een ander prijskaartje dan aan dan de voorgaande opties.

Nog vragen over de beveiliging van je camper?

Heb je na het lezen van onze tips nog vragen over de beveiliging van je camper? Neem dan gerust contact op met onze camperspecialisten, zij helpen je graag. Lees ook onze andere blogs met nog meer camper- en reistips.