Opgeruimd op vakantie: handige opbergtips voor de camper

Kamperen met een camper is leuk en luxe, maar het aantal vierkante meters blijft beperkt. Gelukkig zijn er ontzettend veel handige opbergmanieren om zoveel mogelijk ruimte te besparen. We delen ze met je!

Het is een veelvoorkomende valkuil bij het inpakken; de gehele huisraad vindt zijn weg van de kasten thuis, naar de kastjes in de camper. De verleiding om zoveel mogelijk mee te nemen is nu eenmaal groot wanneer je niet beperkt bent tot één koffer van maximaal tien kilo. Toch is vakantievieren in een bomvolle camper niet erg ontspannend; pas wanneer je huis lekker opgeruimd en overzichtelijk is, kun je écht genieten.

Ga rommel uit de weg met onze opruimtips voor de ultieme camperinrichting!

Opbergtip 1: Kratten en zakken

Zorg voor zo min mogelijk rondslingerende spullen door gebruik te maken van opbergnetten, vouwkratten, boxen en organizers. Bewaar het speelgoed van de kinderen bijvoorbeeld in een krat, zodat het vloeroppervlak ’s avonds weer helemaal vrij is. Benut de deuren van je camper optimaal door er katoenen opbergzakjes aan te hangen. Ideaal voor toiletpapier of handdoeken.

Wist je trouwens dat handdoeken (maar ook kleding) oprollen in plaats van vouwen veel ruimte bespaart?

Opbergtip 2: Vacuümzakken

Ook vacuümzakken zijn de perfecte ruimtebespaarders. Maak kleine pakketjes van de grote items die je misschien niet nodig gaat hebben, maar ook niet thuis wilt laten - zoals dikke truien, jassen of dekens - en je houdt ineens een boel ruimte over voor andere spullen. 

Er bestaan ook speciale vacuümzakjes voor in de vriezer. Vul de zakjes met eten, laat alle lucht eruit en stapel ze handig op elkaar. Zorg er wel voor dat de zakjes goed droog zijn aan de buitenkant, zodat ze niet aan elkaar plakken.

Opbergtip 3: Zuigen en kleven

Om iets op te hangen in de camper, ben je aangewezen op alternatieve bevestigingsmethoden zoals zuignappen en kleefoppervlakken. Hiermee kun je haken aanbrengen of korven of bakjes installeren, waar je dingen aan kunt hangen of in kunt opbergen. Een bakje met zuignappen aan de muur van de keuken bijvoorbeeld, waarin je een sponsje of afwasborstel kwijt kunt.

Opbergtip 4: De garage

De garage van je camper is op veel verschillende manieren efficiënt in te delen. Zelf kun je bijvoorbeeld aan de slag met stapelbare kratten, speciaal gemaakt om te kamperen. Maar er bestaan ook bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in speciale uitschuifsystemen die élk hoekje van je garage optimaal benutten.

Handige opbergtip 5: Denk klein

De belangrijkste tip als het om kamperen gaat? Denk klein. Koop spullen op maat in plaats van in grootverpakking. Heb je die grote thermoskan echt nodig of is een kleintje ook voldoende? Neem je zes koffiemokken mee of twee? En misschien is een mini-deodorant voor een weekje ook genoeg?

Wees kritisch in wat je meeneemt en laat thuis wat je niet nodig hebt. Want echt, je hebt op vakantie maar weinig nodig.

Camper huren?

Heb je nog geen camper en wil je graag een camper huren? Dat kan erg makkelijk via onze website. Wij helpen je graag!