Noorwegen: camperland en wandelwalhalla!

Noorwegen is het ideale land om doorheen te trekken met de camper. Het Noorse landschap is overweldigend. Het is dan ook fantastisch om hier met je camper in de natuur te overnachten. Dankzij het ´Allemansrecht´ mag je met je camper bijna overal neerstrijken. Let op, want er zitten wel wat regels aan vast. Het land is daarnaast een waar ´wandelwalhalla´. Carlijne en Luc maakten niet eerder zo veel wandelingen als hier. Elke wandeling, smaakte naar meer! Ze liepen bekende en minder bekende tochtjes. Lees hier ter inspiratie hun wandeltop 5 met tips om in de buurt te overnachten.


Romsdalseggen
(Foto: uitzicht hoogste punt Romsdagseggen, Mjølvafjellet)

1. Vengedalen/ Åndalsnes - Romsdalseggen

We kwamen tijdens onze reis terecht op een kleine camping in Isfjorden. Een dorpje naast het bekendere plaatsje Åndalsnes in de vallei van Romsdal. We bleken aan de voet van de Romsdalseggen-bergkam te zitten en ontdekten dat dit zo ongeveer de mooiste hike van Noorwegen is. We hoorden dat er ´s ochtends om 9.30 uur een speciale pendelbus vanuit Åndalsnes gaat die je naar het startpunt van de tocht in Vengedalen brengt. We betaalden hiervoor omgerekend ongeveer €30,- per persoon. De tickets kochten we vooraf bij het Norsk Tindesenter. Vanaf Vengedalen was het 10,3 kilometer en 970 hoogtemeters klimmen, klauteren over de bergkam en terug weer afdalen naar onze fietsen. Geen eenvoudige hike, maar de uitzichten waren spectaculair en adembenemend mooi. Je kunt deze hike ook met een gids doen. Als je zonder begeleiding gaat, zoals wij, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Neem voldoende eten, drinken en extra kleding mee.

Molden  
(Foto: uitzicht op Lustrafjorden)

2. Hafslo - Molden (Nationaal park Jotunheimen)

Om bij het startpunt van deze wandeling te komen, namen we de afslag Mollandsmarki net voorbij Hafslo, hier vind je de parkeerplaats. De wandeling naar de top Molden is heel gevarieerd. Eerst loop je door de bossen met loof- en naaldbomen en veel frambozen- en bessenstruiken. Later verandert het landschap naar minder begroeiing en naar keien en rotsen. Het gaat dan ook steiler omhoog. Eenmaal boven is het schitterend wat je ziet. Je hebt 360-graden uitzicht over onder andere de Lustrafjorden, een vertakking van het langste en diepste fjord van Noorwegen (het Sognefjord) en de grootste gletsjer van het Europese vasteland (Jostedalsbreen). 

 • Duur wandeling: 2,5 tot 3 uur
 • Hoogste punt: 1116 meter
 • Afstand heen en terug: 8,7 kilometer, 650 hoogtemeters
 • Meer informatie: Visit Norway
 • Overnachten: parkeerplaats Molden

Mannen
(Foto: uitzicht Mannen op Haukland strand)

3. Leknes, Lofoten - Mannen

De Lofoten, de eilandengroep voor Noord-Noorwegen, is een geweldig stukje Noorwegen en een aanrader om met de camper naartoe te reizen. Op een mooie, semi-bewolkte dag wandelden we hier naar de top ´Mannen´, gelegen op 400 meter hoogte. Wij reden door de tunnel en parkeerden daar onze camper bij Uttakeiv en startte ook aan die kant met onze wandeling. Je kunt ook voor de tunnel parkeren en vanaf die kant aan de wandeling beginnen. De tocht gaat geleidelijk omhoog, daarna wordt het wat meer klauteren. Je hoeft niet helemaal naar de top te klimmen voor een adembenemend uitzicht: de kenmerkende groene eilandjes voor de kust, de turquoise zee en het witte zand van het Uttakleiv en Haukland strand. Vanaf de top, liepen we weer terug en maakten een ronde via Haukland strand, terug naar Uttakeiv. Het is een populaire plek om te overnachten. Niet zo gek, want je staat direct aan het witte strand met een geweldig uitzicht. Voor het parkeren en overnachten betaal je wel wat Noorse kronen, maar dan kun je ook gebruik maken van de (sanitaire) voorzieningen. 

 • Duur wandeling: 2 tot 3 uur
 • Hoogste punt: 400 meter
 • Afstand (ronde): 10 kilometer, 400 hoogtemeters
 • Meer informatie: Visit Norway
 • Overnachten: Uttakleivveien

Rottenvatviknet
(Foto: Rottenvatviknet gletsjermeer)

4. Lyngen Alpen - Rottenvikvatnet

Vanaf Lyngseidet, waar we met de veerboot aankwamen, reden we een stukje omhoog naar het startpunt van de wandeling ‘Rottenvikvatnet’. De kuitjes en bovenbenen kregen het meteen te verduren. Zo steil hadden we nog niet omhoog en naar beneden gelopen. Het was schitterend wat we zagen. Eerst het uitzicht over het fjord en daarna als beloning op de top het blauwe gletsjermeer met watervallen en een prachtige groene vlakte. Die middag zetten we onze camper op een kleine camping vlak bij de haven Svendsby, waar vandaan we de volgende dag de veerboot weer namen om naar Tromsø af te reizen. Maar bij de parkeerplaats waar we de wandeling startte, kun je ook prima blijven staan voor een overnachting.

 • Duur wandeling: 2 tot 2,5 uur
 • Hoogste punt: 520 meter
 • Afstand heen en terug: 7,5 kilometer, 490 hoogtemeters
 • Meer informatie: Komoot
 • Overnachten: parkeerplaats Rottenvikvatnet of Camping Svendsby (waar je trouwens ook een sauna kunt boeken om de spieren te verwennen na deze steile klim)


Prestholtrunde
(Foto: Prestholtseter-pad Prestholtrunden)

5. Geilo – Prestholtrunden (Hallingskarvet National Park)

Om het startpunt van de wandeling te bereiken, rijd je eerst een prachtige route over de hoogvlakte. Aan het begin van deze weg staat een tolhuisje met envelopjes, een pen en een brievenbus. Hier betaal je de tol, geheel op goed vertrouwen, want er is verder niemand die je controleert, lijkt het. Zorg er dus voor dat je contant muntgeld bij je hebt. We parkeerden onze camper gemakkelijk op de parkeerplaats bij het restaurant. Dik ingepakt én met zonnebril maakten we een fantastische wandeling naar de top van Prestholtskarvet. De tocht begint vrij pittig met het steile Prestholtseter-pad, gemaakt van stenen gelegd door Nepalese sherpa's. Het uitzicht is meteen prachtig, dus vergeet niet om regelmatig even om je heen te kijken. Op het hoogste punt was het tijd voor onze meegebrachte lunch. Die smaakte goed, terwijl we uitkeken over het eindeloze berglandschap. 

Klaar voor het wandel- en camperavontuur?

Voor bovenstaande wandelingen is een goede conditie een vereiste. Ook zijn (hoge) wandelschoenen verstandig om aan te trekken. Dit samen met de geweldige Noorse natuur, de goed gemarkeerde wandelpaden en de vrijheid die een camper je biedt, ben je goed voorbereid op een mooie en avontuurlijke camper- en wandelvakantie in Noorwegen!