Met de camper op wintersport. Hier moet je op letten!

Niet alleen de warme maanden, ook de winter raakt steeds meer in trek bij camperaars. Vorig jaar haalde zo’n tien procent van de Nederlanders hun camper uit de stalling om ermee richting sneeuw te rijden. Dat klínkt misschien koud en oncomfortabel, maar kan juíst heel erg leuk zijn. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Je bent vrij om te komen en gaan wanneer je wilt en de overnachtingen zijn een stuk voordeliger; zomaar wat redenen om de camper te pakken om op wintersport te gaan. Want valt het skigebied of het weer toch tegen? Dan rijd je gewoon door naar een andere plaats. En zijn alle appartementen vol of prijzig? Een camperplek is een stuk goedkoper. Heb je geen camper? Bij ons kun je makkelijk een camper huren via onze website.

Er zijn echter wél een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je afreist naar koudere gebieden. Komen ze!  

Met de camper de kou in

Niet iedere camper is geschikt voor wintersportgebieden; sommige campers zijn simpelweg niet goed genoeg geïsoleerd of te verwarmen. Gelukkig is daar altijd wat aan te doen, bijvoorbeeld door middel van extra isolatie, een dubbele vloer, geïsoleerde waterleidingen of een verwarmde watertank.

Een wintervoortent kan je verblijf ook extra comfortabel maken; een wintertent is gemaakt van PVC en daardoor helemaal waterdicht en wintervast.

Ruimte maken voor skispullen

Ski’s, snowboards, helmen, jassen, broeken en warme kleding; een wintersportvakantie brengt een boel bagage met zich mee, maar een camper biedt een stuk minder ruimte om je spullen op te bergen dan een hotel of appartement. Er is bovendien geen ruimte om je natte kleding te drogen na een lange dag op de piste. Onderzoek dus vóór vertrek welke faciliteiten de camperplaats aanbiedt.

Vaak zijn camperplaatsen en campings aan de piste voorzien van handige faciliteiten, zoals een droogruimte voor ski’s en een openbare huiskamer om de avond door te brengen. Zo niet, biedt de wintervoortent opnieuw de oplossing.

Goede voorbereiding

Ga je met de camper de sneeuw in, dan is een goede voorbereiding voor de reis an sich erg belangrijk om niet voor verrassingen te komen staan. Neem daarom vóór vertrek onderstaande checklist door. 

De camper-wintersport-checklist:

  • Antivriesvloeistof - neem voldoende reserve mee!)
  • Sneeuwkettingen - we raden aan thuis alvast te oefenen
  • IJskrabbers - neem er altijd een paar extra mee, ze kunnen breken in de kou
  • Matten - voor onder de wielen wanneer het glad is
  • Dekens - voor de voorruit of bij langdurig stilstaan voor jezelf
  • Een schep of bezem
  • Een sleepkabel - voor als je van de weg raakt en hulp nodig hebt
  • Propaangas i.p.v. butaangas - butaan kan bij vorst bevriezen
  • Föhn - handig bij bevriezen van sloten of kranen
  • Gereedschap en enige vakkennis - voor een camperaar altijd erg prettig

Kijk voor nog meer en uitgebreidere tips voor de voorbereiding van je wintersport op de website van de NKC.  

Wil je je camper wintersportproof maken? Bel ons gerust voor informatie en advies.

Goede reis en: break a leg!