Camper financieren: dit zijn de financieringsopties

Heb je zin om de vrijheid die een camper biedt zelf te ontdekken? Een goede keuze! Een camper is echter een grote aankoop. Je denkt op voorhand na over de financiering. Beschik je over voldoende spaargeld of ga je een lening aan? Kies je voor een lening bij een bank of bij de dealer? Hieronder ontdek je een overzicht van de verschillende financieringsopties.

Met een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een van de populairste manieren om een camper te financieren. Er zijn dan ook verschillende voordelen: je weet op voorhand hoeveel je elke maand moet aflossen en hoeveel de rente bedraagt. Deze rente blijft tijdens de looptijd hetzelfde. Zo kun je dus goed plannen of de camper en de lening hiervoor binnen je budget passen. De looptijd is afhankelijk van het geleende bedrag. Bij een langere looptijd hoef je maandelijks minder af te lossen, maar betaal je op het totale bedrag wel meer rente. Vervroegd aflossen kan ook, maar je betaalt in veel gevallen wel een ‘boete’: als je lening nog langer dan een jaar loopt, moet je 1% van het geleende bedrag extra betalen.

Met een doorlopend krediet

Bij banken heb je ook de keuze voor een doorlopend krediet. In sommige aspecten lijkt deze formule op een persoonlijke lening: je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om maandelijks een vast bedrag te betalen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen. Zo kun je er op elk moment voor kiezen om de lening zonder extra kosten volledig af te betalen. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld al een kampeerauto hebt die je later wilt verkopen: met dit bedrag kun je dan de volledige lening of een deel ervan aflossen. Een ander voordeel van een doorlopend krediet is dat je het bedrag dat je al hebt afgelost opnieuw kunt opnemen. Beslis je dus later om het interieur van je camper opnieuw in te richten, dan hoef je daar geen nieuwe lening voor af te sluiten.

Op afbetaling bij de dealer

Veel dealers bieden financiering aan bij de aankoop van een camper. Vaak zijn de rentevoeten erg aantrekkelijk in vergelijking met die van een bank. Het is echter belangrijk om niet enkel naar de rente te kijken, maar om ook andere factoren in overweging te nemen. Zo verwachten dealers meestal dat je de lening binnen een relatief korte termijn terugbetaalt. Op deze manier kunnen de maandelijkse aflossingen hoger liggen dan wanneer je bij een bank zou lenen. Daarnaast kun je meestal enkel het aankoopbedrag van de kampeerauto lenen. Als je dus een hoger bedrag wilt lenen, bijvoorbeeld om het interieur op te knappen, dan is dat alleen mogelijk als je via de bank leent. Let bovendien op voor verborgen kosten.

Met je eigen geld

Dit lijkt misschien de meest logische optie voor het kopen van een camper, maar dat is het in werkelijkheid allesbehalve. Hoewel je misschien meer dan voldoende op je rekening hebt staan, moet je op voorhand bekijken of het gebruiken van je spaargeld je voordeel oplevert. Het is ook belangrijk om rekening te houden met autoproblemen of kapotte huishoudtoestellen. Onverwachte kosten kunnen zich op elk moment voordoen, dus je houdt beter wat geld achter de hand.

Onze ervaring: Van Acht Campers werkt veel samen met de financieringsoptie Camperdream van Finanplaza. Dit een financieringsoptie die specifiek op de aankoop van campers is gericht. Met dit concept kunt u de volledige investering in uw camper, inclusief accessoires, van u laten overnemen tot maximaal €75.000,-.

Alternatief: een camper huren

Als je nog niet weet hoe vaak je de camper gaat gebruiken, kun je ook overwegen om eerst een camper te huren. Zo kom je te weten of een camper echt iets voor jou is. Het voordeel van huren is dat je enkel betaalt voor de momenten waarop je de camper gebruikt. Ben je na het huren van een camper helemaal overtuigd van de voordelen en de flexibiliteit, dan is het op de lange termijn goedkoper om er een te kopen.