De 5 mooiste campings van Zuid-Spanje

Het zonnige Zuid-Spanje, het is een populaire bestemming onder camperaars. Niet zo gek, want het is er heel goed vertoeven, dankzij het mediterrane klimaat. Met de prachtige kust en het bergachtige binnenland, de witte kleine dorpjes en de grotere toeristische trekpleisters is hier veel afwisseling te vinden. Aan campings en camperplaatsen is geen gebrek. We stelden onze eigen top 5 samen met een route langs de mooiste campings van Zuid-Spanje, die je zo in je rondreis door Spanje opneemt. 


Bivakkeren in een botanische tuin

We starten vlakbij Mojácar in de provincie Almeria. Hier ligt natuurcamping Sopalmo. Het is een kleinschalige, gemoedelijke natuurcamping. De eigenaar van de camping legt zijn ziel en zaligheid in het onderhouden van zijn tuin met verschillende bomen, struiken en subtropische planten. En dat merk je. Het terrein ligt er verzorgd bij. Er is veel moois in de omgeving te ontdekken.

Neem het prachtige ongerepte beschermde Natuurpark Cabo de Gata-Níjar met de rotsachtige kustlijn of het dorpje Agua Amarga, een verborgen parel aan zee. Op ‘La Playa de los Muertos’ kom je terecht op een bijzonder strand met een verhaal. Het hoger gelegen ‘pueblo blanco’ Mojácar, is een typisch Andalusisch wit dorp met een rijke historie. Direct vanaf de camping kun je de rivierbedding volgen naar zee of juist de andere kant op wandelen regelrecht de natuur in. De vriendelijke campingeigenaar geeft je graag zijn (wandel)tips! 

 • Onze highlights: Natuurpark Cabo de Gata-Níjar, Agua Amarga en 'La Playa de los Muertos’
 • Start route: Natuurcamping Sopalmo

Foto van de kust bij Sopalmo

Slapen tussen de avocado’s

We vervolgen onze weg langs de kust. In de omgeving van Nerja aan de Costa del Sol, zijn niet zo veel campings te vinden. Wij vonden net iets buiten het centrum van Nerja Cortijo San Miguel’, een mooi aangelegde camping. Je koopt hier bij de receptie verse avocado’s, want op het terrein zijn volop avocadobomen te vinden. Verder kun je in de knusse campingbar terecht voor koffie en een ontbijtje of voor een borrel op het terras.

Ook voor een stokbroodje hoef je niet de camping af. Verder steek je de weg over en in 2 minuten sta je op het zandstrand. Wanneer je de kustlijn noordwaarts volgt, loop je in een half uur het 'Balcón d’Europa' op en heb je een prachtig uitzicht. Vaak staan hier muzikanten die voor wat extra sfeer zorgen. Vanaf hier wandel je het centrum in met de smalle straatjes met witte muren, blauwe raamkozijnen, bloempotten en met de talloze winkeltjes en terrassen. Je schuift hier met veel plezier aan om te genieten van flamenco en tapas in één van de vele levendige restaurantjes. Kun je geen genoeg krijgen van de mooie witte dorpjes? Zo’n 7 kilometer ten noorden van Nerja ligt het dorpje Frigiliana. Echt een aanrader!

 • Onze highlights: Frigiliana, Cueva de Nerja, Flamenco show bezoeken
 • Route: Camping Sopalmo, Sopalmo - Camping Cortijo San Miguel, Nerja 
 • Aantal kilometers: 229 km

Foto camping Nerja

Hoog in de bergen

We verlaten de kust en maken een uitstapje de bergen in. We komen aan op camping 'Tajo Rodillo'. Dit blijkt dé perfecte uitvalsbasis te zijn om het natuurpark Sierra de Grazalema te bezoeken. Je wandelschoenen kunnen hier overuren maken: hier zijn genoeg wandelroutes en als je geluk hebt, zie je de steenbokken langs de rotsen omhoog klimmen.

De camping ligt hoog en biedt daardoor een adembenemend uitzicht over het witte dorpje Grazalema en de ruige bergen. Het dorpje zelf ligt op loopafstand vanaf de camping (met de nodige steile straten) en is een genot om doorheen te struinen. De faciliteiten van de camping vielen iets tegen, maar het uitzicht, de omgeving en dit plekje -één van de Los pueblos más Bonitos de España- maken alles goed. 

 • Onze highlights: natuurpark Sierra de Grazalema en op de route Ronda en smurfendorp Juzcar
 • Route: Nerja, Camping Cortijo San Miguel - Grazalema, Camping Tajo Rodillo
 • Aantal kilometers:  209 km

Uitzicht camping bij Grazalema

Op het zuidelijkste puntje van Spanje

Terug naar de kust, de Costa del Luz. We arriveren in Tarifa, het punt waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische oceaan. Het is een geliefde plek onder (kite)surfers) en er heerst een fijne surf 'vibe'. De uitgestrekte witte stranden en de turquoise zee geven het gevoel dat je je in de Cariben begeeft. De parkeerplaatsen aan de kust staan vol met campers groot en klein.

Wanneer je liever op een camping staat, heb je aardig wat keuze. Wil je een kleine, gezellige camping met een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt? Rijd dan een stukje door en installeer jezelf op camping 'Torre de la Peña'. Het ligt wat verder van Tarifa af, maar dan heb je ook wat: je zit eerste rang voor de mooiste zonsondergangen, met een camping beachbar en goede voorzieningen.

 • Onze highlights: Kasteel van Gúzman, Punta de Tarifa, Plaza de Santa María
 • Route: Grazalema, Camping Tajo Rodillo – Tarifa, Torre de la Peña
 • Aantal kilometers:  183 km

Kust bij Tarifa

Spaanse western

Tijd voor het laatste plekje van deze route: El Rocío, waar we neerstrijken op camping 'La Aldea'. Het is een bijzonder bedevaartsoord in het beschermde natuurgebied Doñana. We wandelen meteen richting het dorp om poolshoogte te nemen. En, het is werkelijk alsof we een Spaanse western film in lopen. Het dorp heeft zandweggetjes, geen stoplichten en vrijwel iedereen verplaatst zich hier op een paard. 

De prachtige kerk vormt het middelpunt, natuurlijk niet voor niets. Zo’n miljoen pelgrims komen namelijk één keer per jaar naar El Rocío om De heilige Maagd, die in deze kerk staat, aan te raken. Hier gaat natuurlijk een hele legende aan vooraf. Ook nemen we hier een kijkje in een deel van het natuurpark Doñana, één van de belangrijkste biosfeerreservaten van Europa. In het park komen duizenden watervogels (flamingo’s, ooievaars, reigers) vanuit het noorden van Europa om te overwinteren. Ook leven hier Spaanse keizerarenden, Iberische lynxen, herten, wilde zwijnen en grote kuddes wilde paarden. Prachtig!

 • Onze highlights: Nationale Park Doñana, Ermita de El Rocío, Museum van El Rocío
 • Route: Tarifa, Torre de la Peña - El Rocío, Camping La Aldea
 • Aantal kilometers:  275 km 

El Rocío

De route

Routekaart 5 mooiste campings van Zuid-Spanje

Heb je zin gekregen om naar Zuid-Spanje af te reizen met een camper? We hebben verschillende campers te huur. Neem hier een kijkje en start binnenkort jouw eigen camperavontuur!