Camperreis door Polen: de 6 mooiste camperplaatsen

Even een keer wat anders dan zon, zee en strand of de bergen? Rijd dan eens met de camper richting het oosten. Polen is niet een veel gekozen vakantiebestemming maar ook in dit land valt genoeg te ontdekken. Polen heeft 23 nationale parken, kent veel oude gebouwen en alles is er bovendien goedkoop. Daarnaast was Polen het strijdtoneel van de tweede wereldoorlogen, waardoor er veel geschiedenis van deze donkere tijd terug te vinden is. Vele gebouwen zijn door de oorlogen bewaard gebleven waardoor vele oude stadskernen de moeite waard zijn en UNESCO wereld erfgoed zijn geworden. 

Wij nemen je mee op camperreis door het cultuur- en geschiedenisrijke Polen en vertellen je over de mooiste camperplaatsen.

Camperreis Polen

1.    Torun (vroegere Hanzestad)

De eerste bestemming in Polen is Torun, een stad met prachtige gebouwen. Het centrum staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Veel gebouwen zijn gebouwd met de kenmerkende rode bakstenen. Torun is bekend om zijn peperkoek. Er zijn dan ook twee oude bakkerijen waar vroeger peperkoek werd gemaakt. 

Camperplaats Torun

De beste plek om met een camper te overnachten dichtbij Torun is Camping nr 33 Tramp. Dit ligt aan de overzijde van de rivier, maar de stad is op loopafstand. De brug ligt erg dichtbij de camping, die erg schoon, netjes is en alle noodzakelijke voorzieningen heeft. 

2.    Gdansk 

Het oude centrum van Gdansk ziet er letterlijk uit als een plaatje. De grote hoge huizen rijgen zich aaneen tot een kleurrijk lint. Het heeft zelfs iets weg van de Amsterdamse grachtenpanden. Ook in Gdansk gaat de geschiedenis terug tot de gouden eeuw, waarin de kooplieden deze prachtige gevels lieten bouwen. Je kunt hier een hele leuke stadwandeling maken (gratis) via Free walking tour. Deze tours zijn beschikbaar voor meerdere steden in Polen en daarbuiten. Echt een aanrader!

Camperplaats Gdansk

De beste plek met de camper? Dat is Camping Stogi nummer 2018, een camping met vele voorzieningen gelegen aan het water in de wijk Stogi. Bij mooi weer kun je heerlijk genieten van de zee en je gaat gemakkelijk met de tram naar het centrum van Gdansk. 

Als je van Gdansk naar Wolfsschanze rijd stop dan even bij de scheepsbrug bij het dorpje Bucqyniec. Hier zie je hoe bootjes van het ene naar het andere kanaal worden getransporteerd over de weg. Deze scheepsbrug is gebouwd omdat er een hoogte verschil is van 100 meter in hoogte over een vlakte van 10 kilometer. Het zijn een soort treinwagons die de boten opladen en weer in het water laden op het volgende deel van het kanaal. 

3.    Wolfsschanze (het vroegere hoofdkwartier van Hitler)

Diep verscholen in het woud ligt het voormalig hoofdkwartier van Hilter. Hitler verbleef hier een groot deel van zijn tijd met zijn staf tussen 1941 en 1944. Het gebouw bestaat uit verschillende bunkers in een dichtbebost gebied omringt met veel prikkeldraad. Er stonden tientallen barakken en kantoren met muren van 6 meter en een plafond van 8,5 meter dik. Begin 1945 vertrokken de Duitsers en bliezen ze het complex op. 

De combinatie van de grote bomen, de rust van de ritselende bladeren en de restanten van de enorme bunkers geven het geheel een wat onwerkelijke en vervreemdende sfeer. 

Camperplaats Wolfsschanze

Je mag overnachten op de parkeerplaats onder de bomen in Wolfsschanze. Een mooie plek en bij het hotel in de buurt heb je water en elektriciteit. 

4.    Warschau

Warschau is op het oude centrum na vooral een moderne stad die uit de as is herrezen. Warschau is de twee wereldoorlogen minder goed doorgekomen. Er zijn nog enkele fantastische bezienswaardigheden, maar een groot deel van de stad is herbouwd tussen 1948 en 1963. In de Stare Miasto (Oude Stad) ligt een mooi marktplein, de Rynek Starego Miasta genaamd. Vergeet ook niet één van de oudste kerken in de stad, de Johanneskathedraal te bezoeken. 

Camperplaats Warschau

Warschau is een levendige stad waar je veel leuke terrasjes hebt. Zoek je een leuk plekje in de buurt van de stad, ga dan naar Camping wok nummer 90. Een prima camping met alle voorzieningen. Je fiets zo naar het centrum van Warschau langs de rivier Wisla. Er zijn overigens goede fietspaden die je naar het centrum leiden. 

5.    Krakau

Volg je vanuit Warschau langs rivier Wisla 300 kilometer naar het zuiden en je komt uit in de Poolse stad Krakau. Voor de cultuurliefhebbers is Krakau een must! De stad wordt zelfs het Florence van Polen genoemd en het centrum is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het feit dat deze stad de Tweede Wereldoorlog ongeschonden door is gekomen maakt dat er nog vele bezienswaardigheden zijn.

In het hart van het oude stadscentrum ligt de Rynek Glowny, oftewel de Grote Markt, met midden op het plein de lakenhal de Sukiennice. Dit prachtige gebouw dateert uit de 13e eeuw en was lange tijd het centrum voor de internationale handel in Polen. Het plein wordt omringd door vele mooie gevels en verschillende bouwwerken zoals de Mariakerk, de Raadhuistoren en het kleine 11e eeuwse St. Wojciechkerkje. 

Vanaf dit oude plein loop je door de oude straten richting het zuiden naar het oude koninklijke paleis. Dit paleis ligt op de heuvel Wawel aan de oever van rivier Wisla. In het Kasteel van Wawel woonde tot eind 17e eeuw de Poolse koninklijke families en sinds 1930 is het een museum als onderdeel van de nationale kunstcollectie. 

Het paleis wordt als toeristische trekpleister op de heuvel bijgestaan door de Wawelkathedraal, waar de Poolse koningen werden gekroond en begraven. Misschien wel het meest bijzonder aan deze heuvel is de grot die eronder schuilgaat. “In deze grot leefde in de middeleeuwen een draak die uiteindelijk op slinkse wijze door een schoenmaker werd verslagen”, aldus de legende.

Camperplaats Krakau

Iets verder buiten de stad bevindt zich een leuke camping, Camping Adam. Een kleine camping met wat oudere maar wel schone voorzieningen. Camping Adam is rustig gelegen in de natuur en heeft mooie uitzichten. Een prachtige fietsroute langs de Wisla leidt je zo naar het centrum van Krakau. 

6.    Wroclow

Sinds 1945 is Wroclaw onderdeel van Polen en is dit één van de mooiste Poolse steden na Krakau. Deze stad heeft echt weer een andere, unieke culturele samenstelling. Door de jaren heen heeft deze stad verschillende Boheemse, Oostenrijkse en Pruisische invloeden geabsorbeerd die Wrocław tot de vermakelijke plek van vandaag gemaakt hebben. Dat zal je zeker ontdekken tijdens je bezoek aan Wroclow. De kleurrijke gevels, knusse winkeltjes en vele historische gebouwen zorgen voor een gezellig en authentiek centrum. 

Camperplaats Wroclow

Een eindje buiten de stad ligt de camping Forteca. Een goed gelegen en rustige camping aan de voet van het Uilengebergte. De camping heeft een klein restaurantje en een zwembad. De voorzieningen zijn harstikke netjes. Het is een uurtje rijden vanaf Wroclaw maar is wel echt een ontspannen camping. Wil je toch wat dichter bij de stad slapen? Dat is zeker mogelijk alleen bij de meeste campings dichterbij de stad zijn de voorzieningen summier. 

Geniet van je camperreis door Polen!

Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips voor een bezienswaardige camperreis door Polen. Geniet van de tocht en rust heerlijk uit op de camperplaatsen. 
Op zoek naar nog meer camperreizen en tips voor camperplaatsen? Bekijk dan zeker onze andere blogs. Wil je de eerste zijn die onze nieuwe blogs leest? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!