Camperreis door Italië: het verhaal van Bram en Elle

Twee maanden lang toeren door Italië met camper en kids: een droom die voor Bram (35) en Elle (36) uit Den Bosch afgelopen zomer in vervulling ging. En nóg leuker bleek dan ze hoopten. “Mam, wanneer gaan we weer in de camper slapen?” 

Voor twee maanden kleding in de kast, twee e-readers vol boeken en een extra grote fles afwasmiddel onder de gootsteen; op woensdagochtend 30 juni kon de reis van Bram, Elle, Marie (4) en Cato (2) dan echt beginnen. Zonder inpakstress – een bijzonder groot voordeel van reizen met een camper – en mét een lach van oor tot oor toeterden ze nog een laatste keer naar hun huis in Den Bosch. Tot over twee maanden! 

Wakker worden in een ansichtkaart

“Met Italië als stip op de horizon, was Duitsland het eerste land dat we passeerden”, blikt Elle terug. “Na een uur of vijf rijden streken we neer op een camping aan de Rijn om een dag later door te rijden naar Oostenrijk. De Alpen in!” Midden in de bergen kwam het gezin terecht op de prachtige Panoramacamping Sonnenberg. “We parkeerden de camper er bijna in de wolken en genoten van het fantastische uitzicht en het zwembad in Bludenz. Het kampeergevoel hadden we hier meteen te pakken: stralend weer, buiten ontbijten, lunchen en barbecueën, de kinderen vermaakten zich met niets en we sliepen als rozen.”

Bram en Elle namen zowel een racefiets als een elektrische fiets met fietskar mee om mobiel te zijn op de campings. Elle: “Wat ons betreft een van dé aanraders voor een fijne campervakantie. En met die racefiets in de garage kon Bram de Passo del Stelvio, die we passeerden op weg naar Italië, natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Terwijl hij zich kwaad maakte om de top te bereiken, vermaakten wij ons in het zwembad op een camping vlakbij. Een paar dagen later reden we verder, la dolce vita tegemoet. We bleven aan paar dagen hangen aan de linker- en daarna rechterkant van het Gardameer en stelden de navigatie in op Le Marche, 300 kilometer zuidelijker.”

Het echte Italië

Brede snelwegen werden daar smalle bergweggetjes met zonnebloemvelden, olijfbomen en glooiende gouden heuvels zover ze kijken konden. “Dat was écht het Italië waar we voor kwamen”, glundert Elle. “Het land op haar mooist! Onze volgende stop was Podere Sei Poorte, een knappe glamping in the middle of nowhere. Fietsen was er geen aanrader (steile weggetjes!), maar gelukkig hadden we vooraf voldoende boodschappen ingeslagen.

Nog een tip!” En nog zo’n schot in de roos (voor gezinnen met jonge kids): de volgende camping, Sempreverde. “Het riedeltje herhaalde zich hier weer: zwemmen, spelen, barbecueën, lezen en genieten van álle tijd van de wereld.” Terwijl Bram de camper daarna van Le Marche naar Toscane navigeerde, dwars door Umbrië, maakte het viertal een tussenstop bij de middeleeuwse stad Assisi. Elle: “De Basilica di San Francesco is een van de mooiste basilieken van Italië, maar ook zonder de kerken te bezoeken kom je in Assisi ogen tekort. De stad is met zijn smalle steegjes en fantastische uitzicht een museum op zich.”

 Bram & Elle tijdens hun reis

Eilandgevoel

Een van de weinige campings die Bram en Elle voor vertrek wél hadden geboekt, is de camping op Elba. Want ook met de camper is dit eiland een aanrader. “Met pareltjes van plaatsjes en achter elke bocht een baaitje is het vakantie op zijn best”, tipt ze. “Op Elba vind je zo’n 25 campings waar je met de camper terecht kunt. We fietsten naar stadjes en strandjes in de buurt en werden verliefd op Capoliveri, een schilderachtig plaatsje in de heuvels van Elba.” Terug op het vasteland kunnen Siena en Lucca natuurlijk niet ontbreken. Maar ook Montecatini Alto maakt indruk. “Een middeleeuwse kerk en klooster, een plein met gezellige terrasjes en winkeltjes en een fantastisch uitzicht over Val de Nievole! Je neemt er voor een schijntje de antieke tram naar beneden en weer naar boven.”

Dobberen en dommelen

Om ook de terugreis onvergetelijk te maken, besluit het gezin via de Sustenpass in Zwitserland richting het noorden te rijden. De pas is bijna 28 kilometer lang, overbrugt 1628 hoogtemeters en vormt samen met de Furkapass en de Grimselpass de populaire drie-passen-tocht. “De weg is breed genoeg voor tegenliggers, er zijn voldoende parkeerplekken om even te stoppen en het uitzicht is fenomenaal”, vertelt Elle. “In Zwitserland namen we onze laatste grote stop in Interlaken. Het weer was er onzwitsers goed en de omgeving fenomenaal. Camping Manor Farm is prachtig gelegen aan het meer (plekken aan het water!) en nodigt uit tot actie. We dobberden op de Thunersee, telden watervallen en schapen in de bergen en namen de rodelbaan naar beneden om ‘s avonds uitgeput in ons eigen camperbedje in slaap te vallen.”

Vrijheid op wielen

Bram, Elle, Marie en Cato reden van camping naar camperplaats en wisten ’s ochtends vaak niet waar ze ’s avonds naar bed zouden gaan. “We boekten bijna niets maar lazen vanalles (zes boeken!), er was tijd in overvloed en overal lekker weer”, besluit Elle. “Een camper is wat ons betreft de ultieme vrijheid op wielen. Weg uit de sleur, het hoofd leeg, tijd met elkaar en ondertussen alle comfort om écht te kunnen genieten. Wij gaan volgend jaar wéér.”

Ook een rondje Italië?

Bekijk onze campingroute:

1. Campingplatz am Rhein (Duitsland)

2. Camping Kiefernhain (Italië, Zuid-Tirol)

3. Weekend Glamping Resort (Italië, Gardameer)

4. Camping Podere sei Poorte (Italië, Le Marche) 

5. Camping Sempreverde (Italie, Le March)

6. Camping Fontemaggio Assisi (Italië, Umbrië)

7. Vallicella Glamping Resoirt (Italië, Toscane)

8. Camping Rosselba le Palme (Italië, Elba)

9. Camping Village Mareblu (Italië, Toscane)

10. Camperplaats Al Bersaglio (Italië, Toscane)

11. Camping Belsito (Italië, Toscane)

12. Camping Darna (Italië, Meer van Lugano)

13. Camping Manor Farm (Zwitserland, Interlaken)