Camper roadtrip: Een toproute door Frankrijk!

Bram, Elle en dochtertje Marie huurden een camper bij Van Acht Campers, stippelden een route uit en reden op de bonnefooi naar Zuid-Frankrijk. Hoe dat beviel? (plus: déze campings wil je bezoeken!)

‘Camper’, prijkt er al jarenlang en in dikgedrukte letters bovenaan het verlanglijstje van Bram (32), Elle (34) en dochtertje Marie (2,5). Maar omdat ze de gouden tip ‘Eerst huren, dan kopen’ niet in de wind willen slaan, besluiten ze er dit jaar éérst maar eens eentje te huren. Want is dat camperen wel zo leuk en comfortabel als het lijkt? Het gezin ging drie weken op pad met onze Family Camper. Bestemming: zon! Waar bracht de camper hen naar toe? En: wat vonden ze ervan?

De voorbereiding

“We kiezen voor een camper met een aparte slaapkamer achterin, zodat Marie ’s avonds kan slapen terwijl wij nog een boek lezen of een spelletje spelen aan tafel”, vertelt Bram. “Zelf slapen we in het elektrische hefbed, dat met één druk op de knop automatisch naar beneden komt. Even wennen met in en uit bed klimmen, maar - zo zal later blijken - een méér dan prima slaapplek. We slapen vanaf dag een alle drie als rozen! Het inpakken is ook een feest. We parkeren onze camper in Nederland recht voor de deur en sjouwen onze spullen direct van de kastjes thuis naar de kastjes in de camper. Inpakstress is er niet bij. Dát is pas ontspannen op vakantie gaan.

Uitzicht roadtrip Frankrijk

Bestemming: Frankrijk

“Na wekenlang de weersvoorspellingen in Europa te hebben gecheckt, bepalen we uiteindelijk een paar dagen voor vertrek onze bestemming: Zuid-Frankrijk. We reizen in het voorseizoen, dus vooraf boeken is niet nodig. Deze campings zijn ons het meest bijgebleven:

Disneyland

“De eerste stop: Disneyland Parijs! We parkeren de camper op de grote parkeerplaats van het park. Niet goedkoop (zo’n € 40 per nacht, voor de charme en romantiek van een betonnen parkeerplaats), maar we zijn ’s ochtends wel lekker vroeg binnen en na de eindshow meteen weer thuis.”

Gigny-sur-Saône

“De volgende tussenstop is kasteelcamping Domaine Epervière. Wat een prachtige plek! De camping heeft een verwarmd binnen- en buitenzwembad, een restaurant en we mogen zelf ons plekje uitkiezen. Recht voor het kasteel, natuurlijk.”

Ventoux

“Met een wielrenner ín en een wielrenfiets óp de camper, rijd je een plaatsje als Bedoin onmogelijk voorbij. Dit dorpje ligt aan de voet van de Mont Ventoux en is één van dé startpunten om de beklimming van De Kale Berg te beginnen. We strijken neer op camping La Garenne, een prachtige terrascamping met fantastische plekken met uitzicht op de bergen. Ook hier mogen we weer zelf een plekje uitkiezen. Wel wat steile hellinkjes! Leuk: je loopt vanaf de camping zo het dorp in.”

Port Grimaud

“Ons oorspronkelijke plan om na de Ventoux richting Gorges du Verdon te rijden (met campings L’Avenalède of Le Vieux Chene op het lijstje), laten we vanwege het weer varen. In Saint-Tropez, dáár schijnt de zon. En net als we tegen elkaar zeggen dat het uitzicht vanuit de camper eigenlijk al niet beter kan dan op camping La Garenne, arriveren we op camping Des Mures in Port Grimaud. We parkeren onze villa op wielen hier letterlijk óp het strand, nog net niet in de golven. Met een oneindige zandbak voor de deur en het geluid van de zee bij het in slaap vallen – maar ook: luxe en schoon sanitair, op fietsafstand van Port Grimaud en de boot naar Saint Tropez – houden we het hier met gemak een weekje vol.”

La Roque-sur-Cèze

“We vervolgen onze route weer terug naar boven. Boven Avignon vinden we camping La Vallée Verte. We hebben niet zo’n geluk met het weer, maar wat heeft de Nederlandse eigenaresse hier een mooi plekje gerealiseerd. De terrassencamping ligt middenin de bossen, tegen een bergheuvel aan, direct aan de rivier de Cèze en in tien minuten loop je naar de watervallen van Sautadet. Bij mooi weer een absolute aanrader.”

En?

“Na bijna drie weken kamperen en het zand van Port Grimaud nog onder de pedalen, keren we weer huiswaarts. Wat een heerlijke vakantie! Vanwege het wisselvallige weer hebben we veel tijd in de camper doorgebracht en daardoor optimaal kunnen ervaren hoe dat bevalt. Wat blijkt: zo’n leven op 15 m² gaat ons prima af. Het comfort van een eigen toilet, koelkast, keuken en lekker bed, de charme van buiten afwassen en het avontuur van ’s ochtends niet weten waar je ’s avonds de tafel dekt: het is voor ons de perfecte combinatie. Yep, die camper staat nog steeds bovenaan de wishlist.”

Bram, Elle, Marie in de camper van Van Acht    Camper roadtrip Frankrijk  

By: Elle Smolders